ULICOM BIŠĆA: U SALONU MUZEJA USK OTVORENA IZLOŽBA POD NAZIVOM ARHIVA USK

- Ovom izložbom predstavljen je dio bogate arhivske građe koja se čuva u fondovima i zbirkama Arhiva...

  • AUTOR: rtvusk
  • 08.11.2019 - 16:15
  • 128

BIHAĆ, 8. novembra - U okviru manifestacije „Ulicom Bišća“ sinoć je u Izložbenom salonu Muzeja USK otvorena izložba pod nazivom “Arhiva USK” kojom je predstavljen dio bogate arhivske građe koja se čuva u fondovima i zbirkama Arhiva. 

Neke od njih, poput zbirke "Vodovod Privilica", javnosti su po prvi put prezentirane. Podsjećamo, Arhivski centar u Bihaću formiran je 1964. godine. Do danas je prikupio obimnu i vrijednu građu iz 19. i 20. stoljeća, a počeo je i preuzimati registraturnu građu s početka 21. stoljeća. Manifestaciju je upotpunila i izložba slika „Dokumenti vremena“ cazinskog umjetnika Husnije Topića koja je bila postavljena na mostu „Alija Izetbegović“ u Bihaću.

Bihaćkim ljubiteljima likovne umjetnosti, Husnija Topić cazinski umjetnik predstavio se s 40 djela inspiriranih bogatom ali i burnom prošlosti ovog područja od Japoda, Rimljana i hrvatskih plemića, do Osmanlija, Austrijanaca i savremenog doba. Riječ je o uljima na platnu u velikim formatu koja oslikavaju historiju, kulturu i življenje Krajišnika kroz utjecaje Orijenta i Zapada. Izložba osmišljena kao svojevrsni hod kroz historiju zainteresirala je slučajne poznanike na gradskom mostu u Bihaću. 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING