UHAPŠENA KAPETANICA KOJA JE SPAŠAVALA MIGRANTE: PRIJETI JOJ 10 GODINA ZATVORA

- Italijanska policija uhapsila je jutros Carolu Rackete, njemačku kapetanicu broda za spašavanje migranata koja se našla u središtu sukoba s italijanskim vlastima nakon što je s brodom uplovila u luku otoka Lampeduse

  • AUTOR: index.hr, monitor.hr,
  • 29.06.2019 - 19:48
  • 241

RIM, 29. JUNA - Sea-Watch 3, koji pod nizozemskom zastavom plovi za njemačku humanitarnu udrugu Sea-Watch, bio je više od dva tjedna na moru, a na brodu je bilo više od 40 spašenih ljudi iz Afrike. Dopušteno im je da se iskrcaju i odvedeni su u prihvatni centar na otoku.

Nakon čekanja u međunarodnim vodama na poziv Italije ili drugih država EU-a da prihvaćaju njihov brod, kapetanica Carola Rackete odlučila je ovaj tjedan otploviti prema južnom talijanskom otoku Lampedusi, no zaustavila su je plovila italijanske vlade.

Međutim, danas u ranim jutarnjim satima Rackete je ušla u luku, gdje je brod uplovio u prisutnosti jakih policijskih snaga.

Televizijska snimka uživo, koja je danas viralni hit, pokazuje 35-godišnju Carolu Rackete koju policija odvodi s broda, dok to okupljeni prate aplauzima i bodrenjem. Uhapšena je jer je "pružala otpor ratnom brodu", što prema medijima znači da bi mogla dobiti do 10 godina u zatvoru.

Italijanski desničarski ministar vanjskih poslova Matteo Salvini, poznat po nepopustljivom stavu prema brodovima koji spašavaju migrante, prije je rekao da jedino može dopustiti Rackete da uplovi kada druge države EU-a pristanu odmah preuzeti migrante.

"Prijestupnica uhapšena. Piratski brod zaplijenjen. Velika kazna za strani NGO. Svi migranti preraspodijeljeni u druge evropske zemlje", naveo je Salvini u objavi na Twitteru.

Salvini, koji je kritizirao Nizozemsku kazavši da je dala zastavu i zatim oprala ruke od cijele stvari, za radio RAI kazao je da je pet evropskih zemalja reklo Italiji da će uzeti migrante. Nije imenovao zemlje, no u medijskim izvješćima navode se Francuska, Njemačka, Luksemburg, Finska i Portugal. 

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING