UBRZATI AKTIVNOSTI DONOŠENJA KANTONALNIH ZAKONA O PRAVIMA DEMOBILSANIH BORACA

- Oni su se susreli sa predstavnicima boračkih udruženja i kantonalnim zvaničnicima kako bi se analizirala primjena federalnog zakona ali i ubrzale aktivnosti na donošenju kantonalnih koji bi trebao omogućiti uvrštavanje i one kategorije demobilisani čija prava nisu regulsana fedralnim prpiosima.

  • AUTOR: rtvusk
  • 04.09.2019 - 16:26
  • 1528

BIHAĆ, 4.septembra - Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević boravio je danas u Bihaću zajedno sa predstavnicima radne grupe koja je radila na donošenju federalnog zakona o pravima demobiilsanih boraca, a  koji je stupio na snagu u augustu ove godine. Oni su se susreli sa predstavnicima boračkih udruženja i kantonalnim zvaničnicima kako bi se analizirala primjena federalnog zakona ali i ubrzale aktivnosti na donošenju kantonalnih koji bi trebao omogućiti uvrštavanje i one kategorije demobilisani čija prava nisu regulsana fedralnim prpiosima.

Mi smo dali preporuku da kanotni kroz izmjene io dopune zakons prioritetno rješavaju pitanja zapošljavanja boraca, da predvide za zapošljavanja i to je najbolji način da se riješe borci. Druga preporuka - da se prioritetno obughvate branioci koji su teško oboljeli i ne mogu privređivati kazao je Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca  F BIH.

Sada se riješava najugroženijih oko 20 000, ali i ovi koji su na kontonu svake će godne ulaziti u zakon tako u narednim godinama svi će u konačnici biti na budžetu fedeeracije, ali sadašnje stanje da se ponovno pokuša preko kantona i općina riješi ovi do 57 koji su u toj kategoriji kaže Hamdija Abdić, zastupnik u Parlamentu F BIH.

Sada imamo ovaj teret i to će biti teško izrealzirari međutim ovo je populacija koja je bila zanemarena i ovo je tek početak rjšvanje i mislim da će sve institucije i kantonalne i općinske dati doprinos da se to riješi kazao je Ermin Zulić, ministar za pitanja boraca USK.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING