INFO

 • KO SE PROTIVI USPOSTAVI REGISTRA PEDOFILA U FBIH?
 • KORONAVIRUS DOŠAO U EVROPU: U FRANCUSKOJ DVIJE ZARAŽENE OSOBE
 • POTVRĐENO DA JE I DRUGI PREMINULI U ZENIČKOJ BOLNICI BIO ZARAŽEN VIRUSOM H1N1
 • SA STRAHOM U GODINI ŠTAKORA: ZBOG KORONAVIRUSA KINA OGRANIČILA KRETANJE 56 MILIONA LJUDI
 • PREDSJEDNIK ERDOGAN STIGAO U GRAD ELAZIG POGOĐEN ZEMLJOTRESOM
 • SANSKI MOST: ORGANIZIRANA ISHRANA DIVLJIH ŽIVOTINJA U PERIODU LOVOSTAJA
 • CAZIN: U POSLOVNOJ ZONI RATKOVAC NJEMAČKI INVESTITOR NAŠAO POVOLJAN POSLOVNI AMBIJENT ZA TVORNICU
 • USK: EGZISTENCIJALNO UGROŽENI DEMOBILISANI BORCI STAROSTI ISPOD 57 GODINA
 • MALEZIJA: TROJE KINESKIH TURISTA ZARAŽENI KORONA VIRUSOM
 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI OBLAČNO VRIJEME SA PADAVINAMA
 • OBILJEŽAVANJE 78. GODIŠNJICE IGMANSKOG MARŠA: ANTIFAŠIZAM NIJE ISKORIJENJEN
 • BOSANSKI PETROVAC: FESTIVAL SA MISIJOM ODRŽIVOSTI RURALNIH PODRUČJA

U VIJEĆNICI DAN OTVORENIH VRATA: U POŽARU PRIJE 27 GODINA GORIO JEDAN OD SIMBOLA SARAJEVA

- U noći između 25. i 26. augusta 1992. godine pogođena je zapaljivim artiljerijskim projektilima sa srpskih položaja, njim tada opkoljenog Sarajeva. Požar neopvratno uništava Vijećnicu, zajedno sa ogromnim bibliotečnim fondom Nacionalno-univerziteske biblioteke od oko dva miliona jedinica...

U VIJEĆNICI DAN OTVORENIH VRATA: U POŽARU PRIJE 27 GODINA GORIO JEDAN OD SIMBOLA SARAJEVA

SARAJEVO, 25. augusta  – Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, usljed granatiranja sa srpskih položaja, njima tada opkoljenog Sarajeva, zapaljena je u noći s 25. na 26. august 1992. godine. U požaru je uništena gotovo kompletna bibliotečka građa. 

Povodom sjećanja na kobnu noć, u nedjelju je organiziran ”Dan otvorenih vrata“, tokom kojeg se građani i turisti mogu pobliže upoznati s onim što se dogodilo u Vijećnici prije 27 godina. 

Jedna od njih je i turistkinja iz Turske koja se u razgovoru za AA predstavila kao Seda. U turističku posjetu Sarajevu došla je s porodicom, a kako kaže nisu mogli, a da ne posjete Vijećnicu. 

Kazala je kako je prilikom posjete dobila niz informacija o dešavanjima koja su se dogodila u Vijećnici, ali i Sarajevu općenito. 

“Nisam znala mnogo toga o Franzu Ferdinandu, ovdje sam naučila. Kada se vratim, nastojat ću još toga naučiti. Naučili smo i mnogo toga o požaru koji je izbio”, rekla je Seda koja je kazala kako su bili zgroženi onim što se dogodilo. 

Smatra kako bi svi trebali posjetiti ovo mjesto i naučiti ono što se dogoditi. Nada se da se nikada više nešto slično neće dogoditi. 

Seda je rekla i kako je ostala opčinjena današnjim izgledom u Vijećnici, koja bojama i cjelokupnim dojmom očarava posjetioce. 

Vijećnicu je moguće besplatno posjetiti danas do 16 sati. U nedjelju navečer planirano je druženje "Vijećnica iz inata" kroz koje će u Inat kući biti obilježen Dan sjećanja na paljenje Vijećnice. 

Gradska Vijećnica je svečano otvorena 20. aprila 1896. godine, korištena je za upravne i administrativne svrhe. Poslije Drugog svjetskog rata stavljena je na raspolaganje Narodnoj biblioteci i ostaje u toj funkciji do agresije na BiH. 

U noći između 25. i 26. augusta 1992. godine pogođena je zapaljivim artiljerijskim projektilima. Požar neopvratno uništava Vijećnicu, zajedno sa ogromnim bibliotečnim fondom Nacionalno-univerziteske biblioteke od oko dva miliona jedinica. Obnova Gradske vijećnice počela je 1996. i trajala do 2014. godine, a kompletna rekonstrukcija je urađena po originalnoj dokumentaciji. 

Rekonstruisana Vijećnica je svečano otvorena 9. maja 2014. godine na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom. 

Danas se koristi u svečanim prilikama na državnom i gradskom nivou, za promociju događaja iz kulture, umjetnosti i privrede, uz stalnu i povremene muzejske postavke, redovne sjednice Gradskog vijeća i tome slično. 

U zgradi Gradske vijećnice postavljeno je nekoliko stalnih tematskih izložbi iz historije grada i Vijećnice. 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING