U VELIKOJ KLADUŠI FORMIRAN KRIZNI ŠTAB ZA MIGRANTSKU KRIZU

- U Velikoj Kladuši je, na inicijativu mjesnih zajednica, formiran Krizni štab za migrantsku krizu. S obzirom na to da situacija s tim u vezi i u ovoj općini izmiče kontroli, zadaća Štaba bit će poduzimanje mjera kako bi se stanje iole normaliziralo. Tokom sedmice je održana i prva sjednica Kriznog štaba na kojoj su doneseni brojni zaključci upućeni svim nivoima vlasti. Traže zatvaranje prihvatnog centra u Miralu, te pojačan nadzor BH i veći broj policijskih patrola na području Općine

  • AUTOR: rvk, rtvusk,
  • 10.02.2019 - 16:23
  • 380

VELIKA KLADUŠA, 10. februara - Uz Bihać, Općina Velika Kladuša od početka nosi teret migrantske krize.

Prva se našla na udaru migranata koji i nakon godinu dana, ne prestaju stizati u ovaj gradić na sjeverozapadu Bosne. Na pola puta do obećanih zemalja, s jedne strane u uvjetima humanitarne katastrofe, a s druge skloni kriminalnim radnjama, ugrožavaju sigurnost tamošnjeg stanovništva. Usamljeni u ogromnim problemima, Kladuščani dalje ne žele ovako.

Osim sigurnosne, zabrinjavajuća je i zdravstvena situacija. U ne tako idealnim uvjetima boravka, prijeti opasnost od izbijanja epidemija. Ovi su stavovi izneseni tokom sjednice Komisije za prostorno planiranje i rad mjesnih zajednica, na kojoj je usvojena odluka da se formira Krizni štab koji će biti u stalnom zasjedanju.

Traže veće učešće državne i kantonalne vlasti, policijskih snaga te inspekcijskog nadzora u Miralu iz kojeg, smatraju, treba iseliti migrante. Nakon osnivačke, održana je i prva radna sjednica Kriznog štaba sa proširenim zaključcima. Pribojavajući se scenarija od jesenas, kada su migranti blokirali Maljevac, na sve načine će, poručili su, nastojati spriječiti dolazak novih.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING