U SKOPLJU PROMOVISANA KNJIGA "MISLILAC I DRŽAVNIK ALIJA IZETBEGOVIĆ"

- U Daut-pašinom hamamu u Staroj skopskoj čaršiji jučer je održana promocija knjige "Mislilac i državnik Alija Izetbegović", autora Fikreta Muslimovića i Selme Cikotića, kao i izložba slika Muzeja "Alija Izetbegović" iz Sarajeva

  • AUTOR: Anadolu Agency
  • 09.09.2018 - 08:08
  • 777

SKOPLJE, 9. septembra - U Daut-pašinom hamamu u Staroj skopskoj čaršiji jučer je održana promocija knjige "Mislilac i državnik Alija Izetbegović", autora Fikreta Muslimovića i Selme Cikotića, kao i izložba slika Muzeja "Alija Izetbegović" iz Sarajeva.

Organizator promocije knjige i izložbe fotografija je Bošnjački istraživački centar "Lilium Bosniacium" iz Skoplja u saradnji s Muzejom "Alija Izetbegović" iz Sarajeva.

Selma Rizvanović-Mandal iz Bošnjačkog istraživačkog centra istakla je da je njihov cilj, kao organizatora događaja, bila da se promoviše lik i djelo Alije Izetbegovića kao velikog mislioca, koji ima važnu ulogu u historiji bošnjačkog naroda.

Adnan Žiško, direktor Muzeja "Alija Izetbegović" iz Sarajeva, kazao je da su u minule dvije godine nakon izdavanja knjige "Mislilac i državnik Alija Izetbegović", počeli sa održavanjem promocija ove knjige u Bosni i Hercegovini i u regiji te da su današnja promocija i izložba plod saradnje s Bošnjacima iz Makedonije.

"Danas možemo reći da smo počeli jednu ozbiljniju priču. Muzej će nastojati da sve ono što radimo u Bosni i Hercegovini, što prezentiramo kod nas, bude prisutno i u Makedoniji jer definitivno i sami ljudi ovdje i njihov rad to i zaslužuju, a vjerujem da imamo i publiku koja će to posjećivati", rekao je Žiško, dodajući da će posjetitelji moći da vide mobilnu izložbu fotografija Muzeja "Alija Izetbegović" koja je hronološki složena, s čime su predstavljeni svi segmenti života Alije Izetbegovića.

Prof dr Ferid Muhić, filozof i aktuelni poslanik u Skupštini Republike Makedonije bio je jedan od promotora knjige "Mislilac i državnik Alija Izetbegović". Govoreći o autorima knjige, Muhić je kazao da vojničkom preciznošću generala i sistematičnošću profesora, adresiraju dva elementa u liku Alije Izetbegovića, mislioca i državnika.

"Ta analiza na kraju afirmiše čovjeka koji je zaista odigrao možda najznačajniju ulogu u novijoj historiji Balkana, koji je, ne samo priveo kraju 100 godina dugu historiju negiranja Bošnjaka, njihovog jezika i imena njihovog jezika, tako što ih je afirmisao i kao narod su ponovo vratili svoje ime i ime svojeg jezika", naglasio je Muhić, ističući da knjiga ukazuje da je Alija Izebegović veliki mslilac i jedan od najvećih državika modernog vremena na Balkanu.

Također, Muhić je dodao i da je Alija Izetbegović imao doprinos i u promociji univerzalnih vrijednosti čovječanstva jer, kako je kazao, Alija Izetbegović je u islamu gledao doprinos ka afirmaciji humanističkih vrijednosti čovječanstva, morala, odnosa prema razumijevanju, toleranciji, racionalnosti i usaglašavanju ljudskog života sa njegovim vrijednostima.

Anes Đuzunović, jedan od promotora knjige, rekao je da je Alija Izetbegović od svoje rane mladosti razmišljao o globalnim problemima i nastupao s pozicije političkog teoretičara, islamskog filozofa, ali i istaknutog državnika.

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING