U PROŠLOJ GODINI U EUROPU UŠLO NAJMANJE MIGRANATA U POSLJEDNJIH PET GODINA

- U izvještaju Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) navedeno je da je broj migranata koji su prošle godine ušli u zemlje EU smanjen za 25 posto u odnosu na godinu ranije

  • AUTOR: Anadolu Agency
  • 05.01.2019 - 09:10
  • 377

BRISEL, 5. januara - Broj neprijavljenih migranata, koji ulaze u zemlje Europske unije (EU), prošle godine bio je najmanji u posljednjih pet godina.

U izvještaju Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) navedeno je da je broj migranata koji su prošle godine ušli u zemlje EU smanjen za 25 posto u odnosu na godinu ranije. 

Kao glavni razlog smanjenja broja neprijavljenih migranata navedeno je smanjenje broja osoba koje su prethodnih godina koristile Centralnu mediteransku rutu za ulazak u Italiju. 

U izvještaju je navedeno i da je broj migranata na toj ruti smanjen za 80 posto u odnosu na 2017. godinu. 

Prema podacima FRONTEX-a, u 2018. godini zabilježen je najmanji broj ulazaka neprijavljenih migranata u zemlje EU i to oko 150.000. 

Istakli su da 18 posto neprijavljenih migranata, koji su u prošloj godini stigli u neke zemlje EU, čine žene. Potcrtano je da je svaka peta osoba mlađa od 18 godina, a među njima su i 4.000 maloljetnika bez roditeljske pratnje. 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING