U PRIJEDORU 20. JULA ZAJEDNIČKA DŽENAZA I UKOP POSMRTNIH OSTATAKA 86 ŽRTAVA

- Zajednička dženaza i ukop posmrtnih ostataka 86 žrtava koje su ubijene tokom proteklog rata na području Prijedora bit će obavljena 20. jula

  • AUTOR: rtvusk,fena
  • 15.07.2019 - 15:22
  • 199

PRIJEDOR, 15. juli - “Nakon identifikacije posmrtnih ostataka žrtava sa Korićanskih stijena u Identifikacionom centru Šejkovača koja je počela 1. jula, porodice su dale saglasnost za ukop 86 žrtava na kolektivnoj dženazi koja će biti obavljena 20. jula na stadionu Vedro Polje u Hambarinama, u Prijedoru”, potvrdila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Identifikacijama je potvrđen identitet ukupno 91 žrtve s područja Prijedora, Kozarca i Kotor Varoši. Nakon identifikacije, porodice su dale saglasnost za ukop 86 žrtava, koji će biti obavljen na pojedinačnim mezarjima u Prijedoru.

Fazlić napominje da će najveći broj njih, 68 žrtava, biti ukopan u Šehidskom mezarju Kamičani.
Po njenim riječima, većina žrtava koje će biti ukopane ove godine su žrtve čiji su ostaci pronađeni na Korićanskim stijenama. Uglavnom se radi o nekompletnim posmrtnim ostacima.

U tri slučaja radi se o žrtvama koje su pogrešno identifikovane klasičnom metodom, a čiji su ostaci pronađeni u grobnicama Hrastova glavica, Kamičani te Šehidskom mezarju Čarakovo. Pet identifikovanih žrtava bit će naknadno sahranjeno po odluci njihovih porodica. Radi se katolicima koji su također nastradali na Korićanskim stijenama u zločinu koji se dogodio u julu 1992. godine”, kazala je Fazlić.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING