U MUZEJU AVNOJA PROMOVIRANO DJELO MAXA BERGOLZA: NASILJE KAO GENERATIVNA SILA

- U Muzeju AVNOJ-a u Bihaću sinoć je promovirana knjiga pod nazivom „Nasilje kao generativna sila“, kanadskog historičara Maxa Bergholza. Riječ je o, za historiografiju, ali i njegovanje kulture pamćenja prošlosti Bosne i Hercegovine, veoma značajnom djelu, koje razotkriva istinu o međuetničkom ubijanju u Kulen Vakufu tokom 1941. godine

  • AUTOR: rtvusk
  • 18.05.2019 - 18:37
  • 537

BIHAĆ, 18. maja - Max Bergholz u knjizi otkriva okolnosti pod kojima se na širem području Kulen Vakufa 1941. godine desilo niz krvavih pokolja,  te prenosi uznemirujuće poruke kako spirala nasilja nerijetko slijedi jednu iracionalnu i nezaustavljivu putanju.

Tokom dva zastrašujuća dana početkom septembra 1941. godine, živote blizu dvije hiljade muškaraca, žena i djece divljački su oduzele njihove komšije u Kulen-Vakufu, maloj ruralnoj zajednici na današnjoj granici između sjeverozapadne Bosne i Hrvatske. U knjizi Nasilje kao generativna sila Max Bergholz kazuje nam priču o naprasnom i zbunjujućem potonuću ove nekoć mirne multietničke zajednice u ekstremno nasilje. Ova dubinski istražena mikrohistorija pruža nam provokativne uvide u pitanja od globalnog značaja: Šta izaziva nasilje među zajednicama? Kako takvo nasilje među komšijama utječe na njihove identitete i odnose?

Nasilje na Balkanu je previše opisano, a premalo objašnjeno. Snagom fenomenalnog istraživanja, žive rekonstrukcije i pedantne analize, Max Bergholz nam razotkriva istinu o međuetničkom ubijanju u jednom bosanskom gradiću tokom 1941. godine. Istovremeno i nepristrasno i strasno, te duboko odgovorno, njegovo istraživanje dokazuje da ekstremno nasilje ima transformativnu moć da stvori identitet. Riječ je u vrsnom knjiženom djelu čiju su promociju u Bihaću organizirali Pedagoški fakultet Bihać, Muzej USK i Udruženje historičara Veritas historija.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING