U MOSKVI ODRŽAN VELIKI PROSVJED ZA SLOBODU INTERNETA

- U Rusiji je nedavno izglasan zakon koji bi trebao zabraniti da se promet koji korisnici iz Rusije ostvaruju na Internetu preusmjerava kroz druge zemlje. Time vlasti žele mnogo strože kontrolirati što njihovi građani rade online, a one koji se bave nepoželjnim aktivnostima mogli bi vrlo lako pronaći i kazniti. Dodatno, novi zakon bi trebao omogućiti i da blokiraju web stranice i servise koji im “smetaju”

  • AUTOR: Bug, monitor,
  • 11.03.2019 - 14:05
  • 206

MOSKVA, 11. marta - U Moskvi se ove nedjelje okupilo više hiljadu ljudi na prosvjedu za slobodan Internet. Rusija nije jedna od zemalja koje se mogu podičiti velikom slobodom, a u posljednje vrijeme sve češće vlasti donose odluke koje bi mogle značajno promijeniti internetske slobode u toj zemlji.

Osim što su pokušali više puta do sada blokirati Telegram i ostale kriptirane aplikacije za chat, te što planiraju oformiti takvu infrastrukturu da bi Rusiju mogli potpuno isključiti s Interneta – sada je donji dom parlamenta donio zakon koji ima za cilj potpuno "nacionalizirati" Internet.

Naime, nedavno izglasani zakon trebao bi zabraniti da se promet koji korisnici iz Rusije ostvaruju na Internetu preusmjerava kroz druge zemlje. Time vlasti žele mnogo strože kontrolirati što njihovi građani rade online, a one koji se bave nepoželjnim aktivnostima mogli bi vrlo lako pronaći i kazniti. Dodatno, novi zakon bi trebao omogućiti i da blokiraju web stranice i servise koji im "smetaju".

Organizatori kažu kako je na prosvjedu sudjelovalo oko 15.000 nezadovoljnih građana dok policija taj broj procjenjuje kao upola manji. Prosvjednici su tražili da se od predloženog zakona odustane prije nego on stupi na snagu, kako se Rusija ne bi, po pitanju Interneta, izolirala poput Sjeverne Koreje.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING