U LJUTOČKOJ DOLINI SJEĆANJA I DANAS BOLE PREŽIVJELE

- Ljutočka dolina simbol je stradanja Bošnjaka ovog kraja. U samo nekoliko dana protjerano je, mučeno i zatvarano u logore na stotine stanovnika sela ove Doline. Muškarci su odvajani, zatvarani u logore, mučeni i na kraju mučki likvidirani. Njihovi posmrtni ostaci, godinama poslije rata, pronađeni su u masovnim grobnicama. Za mnogima se i danas traga. Egzodus počinjen nad više od 2300 mještana započeo je u prvim danima juna 1992-e godine na Kurban Bajram

  • AUTOR: rtvusk
  • 29.11.2018 - 10:25
  • 290

BIHAĆ, 29. novembra - To jutro zauvijek je promijenilo Samirin život. Na najteži način spoznala je šta znači rat, patnja i mržnja kojoj nije znala razloga.

Odvojena je od svoje braće od kojih je jedan kasnije ubijen u ripačkom logoru. Bez supruga je tog dana ostala i Emina Mašinović iz Kulen Vakufa. Posljednji ga je put vidjela na mostu kod Štrbačkog buka. Od tada mu se gubi svaki trag.

Safeta Seferović ni danas, kazala nam je, ne može otići na Štrbački buk. Ono što je tog dana proživjela proganjat će je do kraja života. Tri mjeseca kasnije saznala je da joj brat ubijen. Među muškarcima koji su uspjeli preći na slobodnu teritoriju bio je i Vakufčanin Kenan Kurtagić. U to vrijeme 28- godišnjak u rezervnom sasatvu policije živo se sjeća jauka, plača i patnji žena, djece i staraca.

Agresor je dijelom uspio u svom naumu. O veličini njihovog zločina svjedoče masovne grobnice. Jedna od većih je Bezdana u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci 83 osobe, zarobljenici logora u Ripču. Krvavi pohod htjeli su sakriti i u prirodnoj jami na lokalitetu Tihotine u koju su bacili 53 tijela.

Najmlađa žrtva imala je 17 godina. Procjenjuje se da je ubijeno oko 300 Ljutočana, a za njih 30 i danas se traga.Za zločine počinjene u ovim krajevima na višegodišnje robije osuđeni su pripadnici VRS - Saša Ćurguz, Jovica i Zoran Tadić, Zoran Berga, Željko Babić i Goran Mihajlović.

 

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING