U KLJUČKOM DŽEMATU BILJANI OBILJEŽENA 27. GODIŠNJICA STRAVIČNOG ZLOČINA NAD BOŠNJACIMA

- Medžlis Islamske zajednice Ključ i ove godine organizirao je obilazak lokacija masovnih grobnica i šehidskih obilježja, te učenje jasina i tevhida u dzamiji u Biljanima

  • AUTOR: rtvusk
  • 11.07.2019 - 11:15
  • 172

KLJUČ, 11. jula - Medžlis Islamske zajednice Ključ i ove godine organizirao je obilazak lokacija masovnih grobnica i šehidskih obilježja, te učenje jasina i tevhida  u džamiji u Biljanima.

Obilježavanjem 27. godišnjice stravičnog ratnog zločina nad Bošnjacima u Dzematu Biljani upriličeno je podsjećanje na događaje od 10. jula 1992. godine kada je  u jednom danu i na jednom mjestu ubijeno je 260 muškaraca, žena i djece čija su tijela nakon stravičnog zločina odvežena i bačena u nekoliko masovnih grobnica od kojih posebnu jezu budi jama bezdan na lokalitetu Lanište čija dubina iznosi preko 20 metara u koju su bacani živi i mrtvi mještani. Među ubijenima bilo je i šestoro djece. Najstarija žrtva bio je 85-godišnji Bećo Ćehić, dok je najmlađa žrtva bila četveromjesečna beba Amila Džaferagić, koja je umrla u jami u zagrljaju ubijene majke i s flašicom u ruci. Trenutno se traga za još osam tijela.

Za ovaj stravični zločin odgovarao je samo jedan čovjek. Sud Bosne i Hercegovine je 2006. godine za zločine u Biljanima osudio Marka Samardžiju na 26 godina. Sa ovom gorkom istinom i nakon 27 godina žive članovi porodica koje dostojanstveno i tiho  čekaju da se pred lice pravde izvedu počinioci ovih stravičnih dešavanja.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING