U CRNOJ GORI OD DANAS ZABRANA PUŠENJA U ZATVORENOM PROSTORU

- U Crnoj Gori je od danas zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru jer je na snagu stupio Zakon o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda

  • AUTOR: klix.ba
  • 14.08.2019 - 08:32
  • 205

CRNA GORA, 14. augusta - Zakonom se strogo zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorijima, osim u kazinima. 

Prema ovom zakonu, zabranjena je upotreba duhanskih proizvoda u bilo kojoj prostoriji ili njenom dijelu, u kojoj se konzumiraju hrana i piće. Takođe, strogo je zabranjeno konzumiranje duhanskih proizvoda u bilo kojem dijelu zatvorenog prostora u kojem poslove obavljaju državni i lokalni organi i službe, prostora u kojem se obavljaju zdravstvena, vaspitno-obrazovna ili kulturna djelatnost, socijalna zaštita, sport i rekreacija, trgovinska djelatnost, proizvodnja, promet ili skladištenje hrane, snimanje i javno emitovanje programa, kao i u prostoru u kome se održavaju sastanci i javni skupovi.

Postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu. 
Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora. 

Prostorija mora da bude izolovana tako da nije moguć protok duhanskog dima u ostali dio prostora, a površina ne smije da bude manja od deset metara kvadratnih, da zauzima više od 20 odsto radnog, odnosno javnog prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore.
Osim toga novim zakonom se propisuje i zabrana stavljanja u promet duhanskih proizvoda, čije pakovanje ne sadrži zdravstveno upozorenje koje se sastoji od zdravstvenog (tekstualnog) i slikovnog upozorenja, koje mora da pokriva po 65 posto prednje i zadnje spoljašnje površine pojedinačnog pakovanja duhanskih proizvoda.
Za one koji budu kršili odredbe ovog zakona predviđene su i ne baš male novčane kazne, koje iznose i do 20.000 eura, prenose crnogorski mediji.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović ranije je saopštio da u Crnoj Gori od raka pluća oboli oko 400 osoba godišnje, a da liječenje jednog pacijenta, prema podacima iz 2015. godine, košta oko 70.000 eura.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING