INFO

 • RADONČIĆ VIŠE NE ŽELI BITI NA ČELU KOORDINACIONOG TIJELA: NE ŽELIM IMATI DIREKTAN DOTICAJ S DONACIJAMA
 • KANTONALNA BOLNICA U BIHAĆU: U EKSPLOZIJI PARNOG STERILIZATORA OŠTEĆEN ODJEL MIKROBIOLOGIJE
 • SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA PORUČILA BIH: NAJVAŽNIJE JE DA POVEĆAVATE BROJ TESTIRANIH
 • PRVOAPRILSKE VREMENSKE PRILIKE: PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME UZ PADAVINE
 • BIHAĆKI PRIVREDNICI DONIRALI TRI RESPIRATORA KANTONALNOJ BOLNICI
 • EKONOMIJA POD TERETOM PANDEMIJE: VEĆ SU VIDLJIVE OZBILJNE POSLJEDICE
 • STRES U VRIJEME PANDEMIJE: OSIGURANA STRUČNA POMOĆ I PSIHOLOŠKA PODRŠKA
 • ZASJEDALA VLADA USK-A
 • ŠPANIJA POTPUNO ZABRANILA KRETANJE LJUDI
 • DANAS TESTIRANO 12 UZORAKA: POTVRĐENA NOVA TRI POZITIVNA SLUČAJA KORONAVIRUSA NA PODRUČJU NAŠEG KANTONA
 • VEČERAS POTVRĐENO DEVET NOVIH SLUČAJEVA KORONAVIRUSA: NA INFEKTOLOGIJU BIHAĆKE BOLNICE SMJEŠTENE 3 OSOBE
 • MINISTARSTVO SIGURNOSTI BiH OBJAVILO IZVJEŠTAJ: IZREČENE SANKCIJE ZA 225 OSOBA
 • BIH DOBILA 2.500 TESTOVA NA KORONAVIRUS, DO KRAJA SEDMICE STIŽE JOŠ 5.000
 • BUDŽET USK-A OPERATIVAN
 • JOŠ JEDAN SMRTNI SLUČAJ U REPUBLICI SRPSKOJ: PREMINUO MUŠKARAC

U CAZINU USPOSTAVLJEN VELIKI IZOLATORIJ ZA SLUČAJ ŠIRENJA EPIDEMIJE KORONAVIRUSA

- Samoizolacija je u Cazinu naložena za 903 lica, poduzimaju se sve mjere i sve obaveze koje ovakva situacija predviđa. Među njima je i uspostava velikog izolatorija u kojem su napravljene 52 zasebne jedinice u Sportskoj dvorani.

U CAZINU USPOSTAVLJEN VELIKI IZOLATORIJ ZA SLUČAJ ŠIRENJA EPIDEMIJE KORONAVIRUSA

CAZIN, 24. marta - Organizacija oko prevencije i pravovremenog reagiranja na pojavu pandemije koronavirusom u Cazinu krenula je daleko ranije od svih ostalih u okruženju. Zbog izloženosti samoj granici sa EU i velikom broju Krajišnika koji žive i rade na području zapadne Evrope, Krizni štab je formiran prije više od petnaest dana i u svakodnevnom je zasjedanju.

Preko tri stotine povjerenika Civilne zaštite pokrivaju svako naselje i svaki zaseok, svi resursi su usmjereni u mjere zaštite i pripreme za svaki mogući scenarij. Za manje od 24 sata u cazinskoj sportskoj dvorani je napravljen izolatorij kojim će, u slučaju pojave većeg broja oboljelih, upravljati cazinski Dom zdravlja.

 Iako ovdje još uvijek nema ni jedan registriran slučaj zaraženih koronavirusom, ali je samoizolacija naložena za 903 lica, poduzimaju se sve mjere i sve obaveze koje ovakva situacija predviđa. Među njima je i uspostava velikog izolatorija u kojem su napravljene 52 zasebne jedinice od kojih će svaka, uz krevete, imati i svu popratnu medicinsku opremu kao što su boce s kisikom, stetoskopi, zaštitne maske i rukavice, infuzijski sistemi.

 Ovo je takav izazov da je potrebno reagirati odmah. Svaka minuta mijenja okolnosti i sve što treba obaviti sad ne ostavlja se za poslije. Naravno, mi smo odmah reagovali i jučer u 15 sati smo donijeli odluke na Štabu Civilne zaštite, a danas oko 15 sati privodimo radove kraju i možemo reći da imamo izolatorij u gradu Cazinu na raspolaganju i nadamo se, ako Bog da, da neće trebati, kaže gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

 Izolatorij u cazinskoj Sportskoj dvorani, u slučaju potrebe, ima mogućnost povećanja kapaciteta na stotinu zasebnih jedinica, obezbjeđeni su posebni ulazi za pacijente i medicinsko osoblje, ali i svi prateći tehnički sadržaji poput vešeraja, sobe za ljekare i sl. Medicinskim dijelom poslova upravljat će Dom zdravlja Cazin, dok je za sve tehničke poslove odgovorna Civilna zaštita.

  Ovo je prvi veliki izmješteni izolatorij u Unsko- sanskom kantonu, a vjerovatno i u cijeloj BiH. Ipak, u ovom trenutku je najveća nada da neće biti potreban i da će ostati kao odlično izvršena obaveza ove lokalne zajednice.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING