U BIHAĆU PAKISTANAC OTVORIO RESTORAN INDIJSKE HRANE

- Migranti koji dolaze u BiH iz Pakistana, Irana, Afganistana, Sirije i drugih zemalja, imaju uglavnom jedan cilj, a to je prelazak granice i nastavak potrage za boljim životom u nekoj od evropskih zemalja

  • AUTOR: rtvusk
  • 22.08.2019 - 16:23
  • 460

 BIHAĆ, 22. augusta - Balkanska ruta ih je dovela u BiH, tačnije u grad Bihać i općinu Velika  Kladuša,  koje nose i najveći teret migrantske krize.Većina migranata boravi u prihvatnim centrima a neki i u privatnim smještajima. Među njima ima i onih kojih su, nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja prelaska granice sa RH, odlučili ostati u Bihaću i pokrenuti vlastiti biznis. Jedan od njih je i Raza Taslim iz Pakistana, koji je prije nekoliko mjeseci otvorio restoran Indijske ljute hrane. Iako nije bio raspoložen da stane pred oko naše kamere, kaže da je zadovoljan poslom, a zaposlio je i jednu našu sugrađanku. Ni ona nije htjela pred naše kamere.

Ovo nije jedini primjer otvaranja i pokretanja biznisa od strane migranta. Na društvenim mrežama pojavila se informacija da je otvoren pakistanski market. Ekipa RTV USK-a pokušala je istražiti ovu priču. Ispred objekta su nas dočekala dva muškarca, koji su nam kazali da tu prodavnicu nije otvorio migrant, nego naš sugrađanin, čiji identite nisu htjeli otkriti. Potvrdili su nam da će u tom objektu raditi migrant, koji trenutno čeka azil.

Iako je ova tema izazvala dosta polemike na društvenim mrežama, tragom ovih informacija pokušali smo doći do odgovora kako i na koji način migranti u Bihaću mogu da pokrenu vlastiti posao. Koliko im je vremena potrebno da dobiju sve neophodne dozvole i dokumentaciju? Za ove i druge odgovore ostali smo uskraćeni, jer niko iz Gradske uprave nije htio da odgovori na naša pitanja.

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING