U AKCIJI KODNOG NAZIVA PERO ZBOG ORGANIZIRANOG KRIMINALA SLOBODE LIŠENO 20 LICA

- Osumnjičenima u ovoj istrazi se stavlja na teret postojanje osnova sumnje da su u periodu od 2014. godine do danas, na području Cazina, Bihaća, Tuzle, Zenice, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao organizirana grupa pronalazili lica kojima su bez odvijanja nastavnog procesa izdavali nezakonite certifikate, te osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome, a zauzvrat primali novac...

  • AUTOR: saopštenje,Tužilaštvo USK,
  • 13.11.2019 - 17:15
  • 340

BIHAĆ/SARAJEVO, 13. novembra - Osumnjičenima u ovoj istrazi se stavlja na teret postojanje osnova sumnje da su u periodu od 2014. godine do danas, na području Cazina, Bihaća, Tuzle, Zenice, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao organizirana grupa pronalazili lica kojima su bez odvijanja nastavnog procesa izdavali nezakonite certifikate, te osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome, a zauzvrat primali novac.

Na ovaj način je u navedenom periodu izdano više hiljada nezakonitih diploma i stečena višemilionska protupravna imovinska korist. Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je provodeći istragu u proteklih 5 mjeseci uspjelo dokumentovati preko 300 izdanih lažnih diploma. Također se sumnja da su osumnjičena lica utajila porez u iznosu od preko 200 hiljada konvertabilnih maraka, na koji način su oštetili Budžet Federacije BiH. Nadalje, sumnja se da su 3 osumnjičena lica iskoristila nelegalno stečeni novac za kupovinu nekretnina, na koji način su ga legalizirali.

Pretresi su izvršeni na više lokacija u Cazinu, Bihaću, Tuzli, Zenici, Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Visokom, nakon čega je na računima osumnjičenih blokirano preko 1 milion konvertabilnih maraka koje se dovode u vezu s Pranjem novca. Lica lišena slobode se trenutno nalaze na kriminalističkoj obradi, nakon čega će biti predana tužilačkom timu koji postupa u ovom predmetu koji će ih ispitati. Nakon ispitivanja, biti će odlučeno o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora nadležnom sudu.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING