INFO

 • RADONČIĆ VIŠE NE ŽELI BITI NA ČELU KOORDINACIONOG TIJELA: NE ŽELIM IMATI DIREKTAN DOTICAJ S DONACIJAMA
 • KANTONALNA BOLNICA U BIHAĆU: U EKSPLOZIJI PARNOG STERILIZATORA OŠTEĆEN ODJEL MIKROBIOLOGIJE
 • SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA PORUČILA BIH: NAJVAŽNIJE JE DA POVEĆAVATE BROJ TESTIRANIH
 • PRVOAPRILSKE VREMENSKE PRILIKE: PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME UZ PADAVINE
 • BIHAĆKI PRIVREDNICI DONIRALI TRI RESPIRATORA KANTONALNOJ BOLNICI
 • EKONOMIJA POD TERETOM PANDEMIJE: VEĆ SU VIDLJIVE OZBILJNE POSLJEDICE
 • STRES U VRIJEME PANDEMIJE: OSIGURANA STRUČNA POMOĆ I PSIHOLOŠKA PODRŠKA
 • ZASJEDALA VLADA USK-A
 • ŠPANIJA POTPUNO ZABRANILA KRETANJE LJUDI
 • DANAS TESTIRANO 12 UZORAKA: POTVRĐENA NOVA TRI POZITIVNA SLUČAJA KORONAVIRUSA NA PODRUČJU NAŠEG KANTONA
 • VEČERAS POTVRĐENO DEVET NOVIH SLUČAJEVA KORONAVIRUSA: NA INFEKTOLOGIJU BIHAĆKE BOLNICE SMJEŠTENE 3 OSOBE
 • MINISTARSTVO SIGURNOSTI BiH OBJAVILO IZVJEŠTAJ: IZREČENE SANKCIJE ZA 225 OSOBA
 • BIH DOBILA 2.500 TESTOVA NA KORONAVIRUS, DO KRAJA SEDMICE STIŽE JOŠ 5.000
 • BUDŽET USK-A OPERATIVAN
 • JOŠ JEDAN SMRTNI SLUČAJ U REPUBLICI SRPSKOJ: PREMINUO MUŠKARAC

TUŽNA PRIČA U DOBA PANDEMIJE: DOLORES ĆE POSLJEDNJE DANE PROVESTI U LEONOVOM ZAGRLJAJU

- U posljednje vrijeme hrvatski mediji pišu o ljubavi u doba koronavirusa, Leonu Grgiću (49) i njegovoj supruzi Dolores Malinar (56) koja je na samrti i posljednje dane života provodi u bolnici u Novom Marofu.

TUŽNA PRIČA U DOBA PANDEMIJE: DOLORES ĆE POSLJEDNJE DANE PROVESTI U LEONOVOM ZAGRLJAJU

Hrvatski portal 24sata.hr, pisao je o ovom paru koji je svoju bitku počeo voditi još prije širenja koronavirusa jer Leonova supruga boluje od raka pluća i nažalost prognoze nisu najbolje. Pojavom koronavirusa situacija je postala dodatno komplikovana i teška.

Naime, Dolores je i dalje u bolnici, a Leon je bio prinuđen ostati kući kako bi spriječio moguću zarazu koronavirusom, a s druge strane, obećao je supruzi da će biti uz nju u njenim posljednjim danima.

Ipak, Leon je jučer bio nešto sretniji jer su ga obavijestili da će Dolores pustiti kući te će tako moći biti uz nju u najtežim trenucima jer ga je, kako je ispričao, hiljadu puta zamolila da je ne ostavlja samu, a kako je zbog koronavirusa bila zabranjena posjeta u bolnici Leonu je dodatno bilo teško i danima nije jeo ni spavao.

Dolores koja je prije dvije godine oboljela od raka pluća, u terminalnoj je fazi bolesti i već je neko vrijeme dementna te suprug s njom nije mogao gotovo uopće komunicirati.

"Rekla mi je: 'Ljubavi, gdje si? Zašto si me ovdje ostavio, zašto te nema..Pa znaš da te čekam. Uostalom, ja ovdje uopće nemam svoju odjeću.' Zvučalo je tako besmisleno da nisam mogao vjerovati. Odmah sam je počeo smirivati i objasnio sam joj kako činim sve što mogu da što prije dođem, ali da su u međuvremenu, dok je ona spavala, malo postrožili pravila bolnice te da sad nije tako lako doći", rekao je Leon za 24.sata.hr.

Leon je bio zaprepašten promjenom koja se desila njegovoj supruzi otkako je Hitna pomoć prije nekoliko dana odvezla u bolnicu u Novi Marof i smjestila na odjel palijativne njege. Dolores je bila toliko loše da je preko telefona mogla samo slušati Leonov glas i izgovarati kratke riječi.

Nakon što su odlučili da će je iz bolnice pustiti kući Leon je rekao da će živjeti iz sata u sat te da će u posjednjim trenucima ipak na kraju biti uz svoju suprugu.

"Milion izmiješanih emocija prostrujalo mi je glavom. A onda sam samo bio presretan, iako pomalo uplašen. Moja je supruga, čim je malo došla sebi, shvatila kakva je situacija i da ja neću doći. Odmah je zatražila da je puste kući i rekla da tamo ne namjerava ostati ni minute. Danas mi dolazi. Ja sada tražim bolnički krevet po oglasima. Obećali su nam i palijativnu njegu kod kuće, ali znam da ću na kraju ostati kao i uvijek sam s njom. I opet ću dati sve od sebe kao i ranije", ispričao je Leon.

Iz bolnice su za 24sata.hr rekli da se testiranje na koronavirus u Hrvatskoj ne može napraviti na vlastiti zahtjev niti se može platiti.

"Testiranje pacijenata koji su asimptomatski nema smisla jer u toj fazi testiranje je čak i kod zaraženih ljudi često negativno. Kako se u Službi za hronično liječenje i palijativnu njegu u Novom Marofu liječi najrizičnija vrsta bolesnika koji su najosjetljiviji na zarazu koronavirusom koja u takvim slučajevima vrlo često završava fatalnim, smrtnim ishodom, Opća bolnica Varaždin je bila dužna poduzeti sve mjere s ciljem zaštite svih bolesnika koji se liječe u bolnici", istakli su iz varaždinske bolnice.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING