TUZLANSKI GRADONAČELNIK ZABRINUT ZBOG SVE VEĆEG BROJA MIGRANATA

- Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović izrazio je danas zabrinutost zbog sve većeg priliva migranata u Tuzlu, a bez vlastitog ili prikrevenog identiteta. Imamović upozorava da se Bosna i Hercegovina suočava s očiglednim krijumčarenjem ljudima

  • AUTOR: BHRT,rtvusk
  • 27.06.2019 - 17:51
  • 189

TUZLA, 27. juni - “O svemu ovome moj stav je zasnovan na zakonima BiH i na primjeni tih zakona, ali i na faktičko stanje kakvo imamo kada je u pitanju migrantska kriza. Imamo enorman priliv migranata iz velikih i mnogoljudnih zemalja. Mi ne možemo riješiti probleme koje nisu mogle riješiti vlade Maroka, Alžira, Iraka, Pakistana, ali ni najveće europske i svjetske sile. Ipak, moramo postupiti humano. Ovaj nekontrolirani priliv migranata sigurno ne organiziraju migranti nego oni koji se bave krijumčarenjem ljudi”, upozorio je gradonačelnik Tuzle.

Očekuje se od nadležnih državnih organa, kaže Imamović, da otkriju i sankcioniraju krijumčare ljudima.

Ističe da je veoma zabrinut za Tuzlu te najavio da neće dopustiti da taj grad doživi sudbinu Bihaća ili Cazina.

Najznačajniji zaključci Gradskog vijeća Tuzla, kada se radi o takozvanoj migranstskoj krizi, su da Tužiteljstvo BiH, Sud BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu te nadležne državne institucije prekinu sve lance ilegalnog ulaska migranata u BiH. Također, traže da se hitno procesuiraju svi izvršitelji i sudionici u vršenju kaznenih djela krijumčarenja migrantima.

Zatraženo je i od nadležnih za ovu problematiku da poduzmu sve mjere kako bi se osigurao smještaj za migrante. U Gradskom vijeću Tuzla, naime, smatraju, da bi se adekvatnom zaštitom i smještajem migranata osigurao viši stupanj sigurnosti i ostvarenja osnovnih prava građana BiH koji su žrtve migrantske krize. Zatraženo je da se formiraju mobilni timovi Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona u Sapni i Kalesiji, kako bi se pronašli osobni dokumenti ljudi koji pristižu u Tuzlu. Potrebno je, smatraju u Gradskom vijeću Tuzla, staviti pod kontrolu i nadzor ponašanje migranata.

I u Ministarstvu unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona ne kriju zabrinutost.

U maju je više od 700 migranata evidentirano. Što se tiče Policijske uprave Tuzla, mi za sada imamo 11 slučajeva evidentiranih za narušavanje javnog reda i mira i krivična djela. Imali smo i razbojništva. Međutim, imamo i problem provala u stanove gdje se migranti usele u stambene objekte”, rekao je danas Zoran Teofilović, načelnik Policijske uprave Tuzla.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING