TUZLA, DOBOJ, BANJA LUKA, USK: DOBOJ KAO PROTOČNI BOJLER MIGRANTIMA

- Evropski parlamentarci se ne mogu načuditi koliko je loše stanje u Bihaću i Kladuši, dok se u BiH baš ništa ne radi kako bi se proveli zaključci iz Bruxellesa...

  • AUTOR: Oslobođenje,
  • 05.08.2019 - 10:00
  • 247

USK, 5. augusta - U Bihać je stigao Erik Marquardt, zastupnik u Evropskom parlamentu u ime Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza, te je sa gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem bio u obilasku migrantskih lokacija u prenatrpanom Bihaću i okolini.

Ulaganja

- Evropska unija i Bosna i Hercegovina moraju djelovati zajedno i odmah po redu stvoriti humaniji smještaj. Kampovi u Bosni i Hercegovini su pretrpani, tako da se ne treba čuditi kad ljudi i dalje nastave bježati u Evropu. Nije fer pustiti dva bosanska grada, Bihać i Veliku Kladušu, da se sami suočavaju s ovim izazovom, kazao je Marquardt.

Kada su prošlog mjeseca predstavnici kantona i države BiH boravili u Bruxellesu, vratili su se sa zaključcima da je hitno potrebno otvoriti migrantski kamp van USK-a, kako bi se ovaj kanton rasteretio.

Zastupnici u Evropskom parlamentu već pokazuju interes kako će se problem u BiH riješiti, a u septembru s tom namjerom u BiH treba da stigne i specijalni izaslanik Evropske komisije.

Uz učestale pozive da zatvore neuvjetni kamp Vučjak, vlasti u Kantonu razmišljaju o rezervnim opcijama kao što su objekti na Medenom polju. Radi se o halama i štalama čiji je vlasnik Halil Bajramović, koji je prošle godine izdao i hotel Sedra IOM-u za smještaj migrantskih porodica s djecom. Međutim, kako su objekti na Medenom polju u privatnom vlasništvu, to ne odgovara državnoj politici zbog namjera da za ovu namjenu u funkciji stave neperspektivnu vojnu imovinu, gdje će moći namjenski ulagati sredstva EU, koja pristižu zbog migrantske krize.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić zagovara da to bude u Doboju, iako se lokalne vlasti tome protive. Ipak, određena lokacija u Doboju pretvorila bi se u protočni bojler migranata koji bi iz tuzlanske regije brže stizali do USK-a prugom, kao i migranti iz Sarajeva.

Vlasti u USK-u već su upućivale primjedbe Željeznicama FBiH i Vladi Tuzlanskog kantona što, kako je ministar MUP-a USK-a Nermin Kljajić rekao, gdje god je na vlasti SDA, vlada politika o slanju migranata u Krajinu. Iako su do sada bili konstruktivna opozicija, u Kantonalnom odboru SDA USK-a se ne slažu sa ovim ocjenama.

- Njima je krivo što smo njihov partnerski PDA izbacili iz vlasti. Konstantno slušamo kantonalnu vlast kako se žali na sve druge nivoe, kako u Sarajevu, tako i za Tuzlanski kanton. Mi to nećemo dopustiti. Ako su se oni umorili od vršenja vlasti, neka znaju da će brzo na odmor, kaže nam potpredsjednik SDA USK-a Asim Kamber.

Računice

Ističe da treba uvažiti gradske vlasti Bihaća i Velike Kladuše, koje objektivno trpe najveće posljedice migrantske krize. A upravo na njih, Pomak u Bihaću i laburiste u Velikoj Kladuši, u SDA računaju u slučaju formiranja nove parlamentarne većine u Skupštini i promjene vlasti USK-a.

Ipak, ni Kamber ni opozicija nemaju prijedloga za alternativnu lokaciju za migrantski kamp. Vrijeme ističe, migranata u USK-u je sve više, a konkretnih poteza državnih institucija i nosilaca vlasti nema.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING