INFO

 • USK: EVIDENTNA KRŠENJA NAREDBI DONESENIH USLIJED PANDEMIJE KORONAVIRUSA
 • ŠTA NAKON PERIODA SAMOIZOLACIJE, MOGU LI SE GRAĐANI OSJEĆATI SIGURNO
 • LETJELICA FUCZ POLETILA IZ BIHAĆA S 10 UZORAKA PACIJENATA
 • U FEDERACIJI BIH POTVRĐENO OSAM KLASTERA ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM
 • FBIH: SETOM MJERA POVEĆATI OBIM POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE
 • VREMENSKA PROGNOZA: PRETEŽNO OBLAČNO
 • NOVA DVA SLUČAJA ZARAZE KORONAVIRUSOM U BIHAĆU
 • NASTAVA NA PODRUČJU USK ODGOĐENA DO DALJNJEG
 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO SUNČANO VRIJEME
 • U BIHAĆU PREMINUO PACIJENT IZ BOSANSKE KRUPE KOJI JE BIO ZARAŽEN KORONAVIRUSOM
 • KB BIHAĆ: ZA LIJEČENJE KORONAVIRUSA POTREBNA KRVNA PLAZMA
 • ZZJZ FBiH: NAREDNE DVIJE DO TRI SEDMICE KLJUČNE U POGLEDU RAZVOJA PANDEMIJE
 • SAMOIZOLACIJA JE OBAVEZA, PREKRŠITELJI ĆE KRIVIČNO ODGOVARATI

TUBERKULOZA IZMEĐU GLOBALNIH I LOKALNIH TRENDOVA

- Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju kako od posljedica zaraze tuberkulozom dnevno umre oko 4.500 ljudi. 2017. godine evidentirano je oko deset miliona ljudi oboljenih, a 1,6 miliona osoba umrlo je zbog posljedica zaraze među kojima je 230 000 djece.Iako je USK drugi u Federaciji po broju oboljelih od tuberkuloze situacija nije zabrinjavajuća, smatra struka jer se broj oboljelih općenito godinama smanjuje

TUBERKULOZA IZMEĐU GLOBALNIH I LOKALNIH TRENDOVA

USK, 6. aprila - Da je USK u Federaciji na drugom ili trećem mjestu po broju oboljelih od tuberkuloze nije ništa novo. Na toj poziciji smo godinama ali ono što je pozitivno je podatak da se broj oboljelih kroz godine smanjuje. Kako tvrde upućeni u ovaj zdravstveni problem, u odnosu na neke prijašnje, prošlogodišnji podaci govore o smanjenju broja oboljelih.

Iako se svake godine broj oboljelih smanjuje za dva posto u Svjetskoj zdravstevnoj organizaciji ističu kako je, da bi se postigli ciljevi strategije ”Uništi tuberkulozu 2020.”, potrebno smanjenje povećati na četiri odnosno pet posto. I u USK stanje je poprilično stabilizirano zahvaljujući projektu koji su prije nekoliko godina proveli u saradnji sa UNDP-om kada su bila obezbijeđena sredstva i lijekovi.

Ono što potencijalno može usložiti situaciju odnosi se na migracije i migrante iz većeg broja zemalja koji su privremeno na ovom području. Do sada je kod tri osobe iz migrantske populacije dijagnosticirana tuberkuloza, obavljeni su pregledi kontakata s kojima su ti pacijenti dolazili u dodir, uzeti su i njima iskašljaji tako da je sva procedura koja je trebala i urađena, ističe doktorica Etida Rizvanović-Vojić iz KB u Bihaću.

Posmatrano globalno, Svjetska zdravstvena organizacija ukazuje i na činjenicu da je, zahvaljujući efikasnim medicinskim metodama, ozdravljenje moguće. Naime, podaci pokazuju kako su od 2000. do 2017. spašeni životi 54 miliona oboljelih od tuberkuloze.

Inače, tokom prošle godine na prostoru našeg kantona su evidentirana 92 pacijenta dokih je u ovoj godini evidentirano 76 oboljelih. Struka podsjeća da je liječenje, iako dugotrajno svakako neophodno. Oko mjesec dana novooboljeli pacijent provede u bolnici a narednih pet mjeseci u obavezi je da uzima lijekove uz nadzor liječnika. Ako se radi o liječenju pacijenata povratnika onda kompletno liječenje traje osam mjeseci.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING