TRUMP OBEĆAO "IZVANREDAN TRGOVINSKI SPORAZUM" S VELIKOM BRITANIJOM NAKON BREXITA

- Američki predsjednik Donald Trump je istakao da očekuje da s Velikom Britanijom postigne dogovor oko upotrebe proizvoda kineske telekomunikacijske kompanije Huawei u toj zemlji

  • AUTOR: Anadolu Agency
  • 04.06.2019 - 19:21
  • 228

LONDON, 4.juna  - Američki predsjednik Donald Trump je nakon sastanka s britanskom premijerkom Theresom May naglasio značaj bilateralnih odnosa Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država te dodao da su njihove dvije zemlje ključni partneri i u okviru NATO-a.

"Slažemo se s premijerkom May da bi i naši NATO saveznici trebali povećati svoja izdvajanja na potrebe zajedničke odbrane. Oboje činimo ogromne napore po tom pitanju. Također očekujemo da imamo više zemalja koje ispunjavaju uslov od dva posto bruto domaćeg proizvoda za odbranu", rekao je Trump na konferenciji za novinare nakon sastanka u Londonu.

Obećao je "izvanredan trgovinski sporazum" između Velike Britanije i SAD-a nakon Brexita.

"Ovaj trgovinski sporazum zaista ima ogroman potencijal. Dvaput ili triput veći od dosadašnjeg", kazao je američki lider, napominjući da bi i britanski zdravstveni sistem mogao biti obuhvaćen mogućim trgovinskim sporazumom.

Na pitanje kako komentariše proteste koji se u Londonu održavaju povodom njegove posjete, kratko je kazao da je vidio samo manju grupu demonstranata.

"Ustvari, nisam vidio nikakve proteste. To su lažne vijesti", rekao je Trump.

Ponovo je kritikovao gradonačelnika Londona Sadiqa Khana, kazavši da nije dobar gradonačelnik.

"Loše obavlja svoj posao. Stopa kriminala se povećava. Postoje brojni problemi. Vjerujem da ne bi trebao kritikovati predstavnika SAD-a koji mnogo radi i u interesu Velike Britanije. Trebao bi imati pozitivan, a ne negativan stav", kazao je Trump.

Istakao je da očekuje da s Velikom Britanijom postigne dogovor oko upotrebe proizvoda kineske telekomunikacijske kompanije Huawei u toj zemlji.

Na kraju je naglasio da je potpuno neprihvatljivo da u SAD ulaze milioni migranata iz Meksika, zaprijetivši dodatnim porezima ako se ne zaustavi migrantski val iz te susjedne zemlje.

Američki predsjednik Trump jučer je doputovao u trodnevnu posjetu Velikoj Britaniji, a sutra popodne će otputovati i u Francusku kako bi prisustvovao ceremoniji obilježavanja 75. godišnjice Dana D.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING