INFO

 • U BERLINU ZAVRŠENA MIROVNA KONFERENCIJA ZA LIBIJU
 • VRIJEME DANAS: PRETEŽNO SUNČANO
 • ŽENE BREKOVICE – ČUVARI BOSANSKE TRADICIJE
 • OSNIVANJE APELACIONOG SUDA BIH PRIORITET U REFORMI PRAVOSUĐA
 • ŠTA JE OPASNIJE ZA ZDRAVLJE: TERMOELEKTRANE ILI INDIVIDUALNA LOŽIŠTA???
 • MLADI INOVATORI IZ SREBRENICE: MARICA I HARIS OSMISLILI PAMETNI KONTEJNER "SMEĆKO"
 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI DIJELOM SUNČANO A DIJELOM PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
 • KAPETANOVA KULA U BIHAĆU: KULTURNO-HISTORIJSKA BAŠTINA SA SVRHOM
 • USK: POTPISANI PRVI UGOVORI ZA MENTORING USLUGE U POSLOVANJU
 • VLADA USK: U FOKUSU PAŽNJE DEMOGRAFSKA KRETANJA I SISTEMSKO RJEŠAVANJE PROBLEMA
 • EU RAZMATRA ZABRANU TEHNOLOGIJE ZA PREPOZNAVANJE LICA
 • VISOKE MJERE SIGURNOSTI NA BERLINSKOM SAMITU: GRAD POD NADZOROM TERMALNIH KAMERA
 • ŽENA I ZDRAVLJE: EVROPSKA SEDMICA PREVENCIJE I MJESEC BORBE PROTIV KARCINOMA
 • IZVJESNA ADAPTACIJA ODJELJENJA BORAČKO - INVALIDSKE ZAŠTITE
 • PLAN ELONA MUSKA: SPACEX ĆE DO 2050. NA MARS POSLATI MILION LJUDI
 • UDRUŽENJE ZA ZAŠTITU DEVIZNIH ŠTEDIŠA F BIH REAGUJE..

TRINAESTI AUGUST: IZDVOJILI SMO...

- Španski osvajač Hernán Cortés zauzeo je i razorio, nakon tromjesečne opsade, asteški grad Tenochtitlán, u Peruu i Ekvadoru u seriji zemljotresa je poginulo oko 25.000 ljudi, rođen engleski filmski režiser Alfred Joseph Hitchcock, Mustafa Kemal Ataturk postao prvi predsjednik Turske, Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezolucije 770 i 771 o BiH...

TRINAESTI AUGUST: IZDVOJILI SMO...

SVIJET, 13. augusta - U Londonu 1910. godine umrla engleska medicinska sestra Florence Nightingale, koja je u Krimskom ratu (1853 - 1856) organizovala prvu ekipu za njegu ranjenika, a potom osnovala prvu školu za bolničarke.

1521. Španski osvajač Hernán Cortés zauzeo je i razorio, nakon tromjesečne opsade, asteški grad Tenochtitlán.

1624. Francuski kralj Louis XIII postavio je za prvog ministra kardinala Richelieua.

1868. U Peruu i Ekvadoru u seriji zemljotresa je poginulo oko 25.000 ljudi.

1899. Rođen engleski filmski režiser Alfred Joseph Hitchcock. Proslavio se kriminalističkim i filmovima strave, koji su postali klasika u tom žanru (“Ptice”, “Psiho”, “39 stepenica”, “Sjever-sjeverozapad”).

1902. Rođen njemački inženjer Felix Wankel, izumitelj rotacionog motora, koji je po njemu dobio naziv. Prvu ideju za taj motor patentirao je 1929, a 1939. avion Messerschmitt 209 sa eksperimentalnim Wankelovim motorom postigao je svjetski rekord u brzini.

1913. Rođen kiparski arhiepiskop Makarios III, vođa pokreta za nezavisnost Kipra od Velike Britanije i prvi predsjednik te mediteranske zemlje od 1960. do smrti 1977.

1914. Francuska u Prvom svjetskom ratu objavila rat Austro-Ugarskoj.

1923. Mustafa Kemal Ataturk postao prvi predsjednik Turske. Tokom vladavine do smrti 1938. proveo je radikalne reforme u zemlji približivši Tursku Evropi. Ukinuo kalifat, a umjesto arapskog pisma uveo je latinicu.

1927. Rođen kubanski revolucionar i državnik Fidel Ruz Castro, pod čijim je vođstvom na Kubi svrgnuta diktatura Fulgencija Batiste i izvedena socijalistička revolucija.

1961. Vlasti Istočne Njemačke zatvorile granicu između Istočnog i Zapadnog Berlina kod Brandenburške kapije i počele izgradnju 155 kilometara dugačkog zida prema granici sa Zapadnom Njemačkom, koji je u narednih 38 godina bio simbol podijeljene Njemačke i hladnoratovski simbol podijeljenog svijeta. Zid je probijen u novembru 1989, nakon čega se Njemačka ponovo ujedinila.

1964. U Velikoj Britaniji izvršene posljednje smrtne kazne vješanjem dvojice zatvorenika u Liverpoolu i Manchesteru, osuđenih na smrt zbog ubistva.

1992. Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezolucije 770 i 771 o BiH.

1998. Švicarske banke i jevrejske grupe postigle sporazum kojim je predviđena suma od milijardu i 250 miliona dolara kompenzacije za žrtve holokausta u Drugom svjetskom ratu.

2001. Politički lideri Makedonaca i Albanaca potpisali u Ohridu mirovni sporazum kojim su okončani višemjesečni sukobi ove dvije etničke zajednice u Makedoniji.

2003. Libija i porodice žrtava bombaškog napada na Pan Amov avion nad jezerom Lockerbie postigle su dogovor o nadoknadi štete od 2,7 milijardi dolara. U eksploziji tog aviona stradalo je 270 ljudi.

2003. Kod Goraždevca na Kosovu u terorističkom napadu na obali rijeke Bistrice, na kupanju, ubijena dva srpska dječaka, a ranjena još četvorica.

2004. Počelo emitiranje programa BHT1.

2004. Najmanje 115 ljudi je poginulo, a više od 1.800 je povrijeđeno u tajfunu koji je zahvatio jugoistok Kine.

2009. U New Yorku umro američki legendarni gitarista Les Paul (Lester W. Polsfuss), koji je svojom električnom gitarom promijenio tok muzike. Zaslužan je za brojna unapređenja modernih električnih instrumenata (“Les Paul & Friends: American Made”, “World Played”).

IZDVOJENO: Ubijen Amar Mistrić...U sarajevskom kafiću "Ocho Rios", 13. augusta 2009. godine, ubijen je dvadesettroogodišnji konobar i suvlasnik kafića Amar Mistrić.

U sarajevskom kafiću "Ocho Rios", 13. augusta 2009. godine, ubijen je dvadesettrogodišnji konobar i suvlasnik kafića Amar Mistrić. Dva mladića, nakon što nisu posluženi pićem, pucali su u konobara i nanijeli mu teške povrede usljed kojih je dva sata kasnije preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

Policija je privela dva lica koja su pomogla pri bjekstvu mladićima koji su pucali. Osumnjičeni za ubistvo Mistrića, Anel Herak i Edin Vuk, prvenstveno su nekoliko dana proveli u bjekstvu, a zatim su privedeni i uhapšeni od strane hrvatske policije. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu proširilo je istragu protiv Anela Heraka i na pokušaj ubistva N. V., koja je tada bila u devetom mjesecu trudnoće. 

Apelaciono vijeće Vrhovnog suda FBiH izreklo je 18-godišnju zatvorsku kaznu Edinu Vuku zbog ubistva Amara Mistrića. Anela Heraka je Kantonalni sud u Sarajevu kaznio i za nasilničko ponašanje pri ubistvu Mistrića (4 godine zatvora) i za pokušaj ubistva trudnice Nejre Varatan (3 godine zatvora) te mu izrekao jedinstvenu kaznu od šest godina i osam mjeseci zatvora.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING