TRGOVSKA GORA TEMA DANAŠNJE PRESS KONFERENCIJE NEZAVISNOG BLOKA

- Predstavnici Nezavisnog bloka održali su danas u Bosanskoj Krupi konferenciju za novinare o temi Trgovske Gore. Simboličnog naziva „Trgovska mora - reci ne može“ izrazili su protivljenje namjeri Republike Hrvatske da uz samu granicu sa BiH sagradi nuklearno i radioaktivno odlagalište. S tim u vezi pokrenuli su aktivnosti, poput peticije koju je u samo nekoliko dana potpisalo oko 10.000 građana BiH...

  • AUTOR: rtvusk
  • 28.07.2019 - 16:51
  • 254

BOSANSKA KRUPA, 28. jula - Sve izvjesnija izgradnja odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj Gori prijetnja je za zdravlje i okoliš oko 230.000 ljudi.

Uz građane Novog Grada i Dvora, u čijoj se neposrednoj blizini planira skladištiti opasni materijal, ugroženi bi bili i Krajišnici. S obzirom na ubrzane aktivnosti koje u tom pravcu  provode vlasti RH, u Nezavisnom bloku pozivaju državne organe BiH na hitnu reakciju. Građane pozivaju da potpišu peticiju i tako dignu svoj glas protiv odluke koja bi mogla ugroziti živote budućih naraštaja.

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka kaže između ostalog kako komšije sa druge strane granice moraju znati da postoji neka crvena linija ispod koje odgovorni ljudi i odgovorni političari u ovoj zemlji neće ići, a ta crvena linija je Trgovska Gora.

Ne bez razloga, kao lokaciju održavanja konferencije, odabrali su Bosansku Krupu i obalu Une. Uz poguban zdravstveni aspekt, odlagalište bi štetno uticalo i na njenu floru i faunu, a negativne posljedice odrazile bi se i na turizam. Govoreći upravo o tome, Nijaz Kadirić ministar privrede USK, kaže kako bi odlagalište nuklearnog otpada dovelo u pitanje proizvodnju zdrave hrane, kao i turizam na ovom prostoru.

S obzirom na mnogobrojne aspekte štetnosti, odlučnost hrvatskih vlasti i indolentnost bh. strane, ovo pitanje, smatraju u NB-u,  treba biti prioritet u radu državnog vrha.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING