TOPLOTNI I MIGRANTSKI VAL U KRAJINI: POVEĆAN BROJ NOVOPRISTIGLIH MIGRANATA I IZBJEGLICA

- U posljednje vrijeme povećan je broj migranata koji se odlučuju na prelazak granice, a tu činjenicu prati i povećan broj novopristiglih na ovaj dio BiH

  • AUTOR: rtvusk
  • 29.07.2019 - 15:57
  • 633

USK, 29. jula - Mjere zabrane ulaska ilegalnih migranata i izbjeglica u USK i dalje su na snazi, međutim, migranti ne prestaju stizati.

Povećan broj migranata koji se odlučuju na prelazak granice, prati i povećan broj novopristiglih na ovaj dio BiH. Svakog mjeseca, svim vrstama prijevoza pa i pješice samo u Bihać pokuša ući najmanje 3000 migranata. Većina njih svoj smještaj pokušava pronaći u prihvremenom prihvatnom centru BIRA. Shodno odlukama Operativnog štaba među kojima je i ona o neprimanju novopristiglih, rijetki su migranti koji to uspiju ostvariti. Pod okriljem IOM-a, u Biri je trenutno oko 1400 migranata.

Dražen Rozić, koordinator za humanitarne poslove IOM-a kaže između ostalog kako se trenutno ne dešava ništa značajno nakon sastanka u Briselu. I dalje čekaju neki signal od Operativnog štaba Ministarstva sigurnosti za nekom novom lokacijom. Što se tiče odluke Kantonalnog operativnog staba u vezi sa centrom BIRA, oni se s tom odlukom u potpunosti slažu, ali ne i sa odlukom da se ti isti migranti smještaju na Vučjak, jer to ne smatraju centrom, niti to podržavaju.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING