TOKOM PUTA DO SLOBODNE TERITORIJE, SVE DO ZLOGLASNE BUKVE, VESID JE ZA KAIŠ DRŽAO BRATA AZIRA

- Samo nekoliko kosti Vesida Ibrića bit će ukopano na kolektivnoj dženazi 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari. Vesid je u trenutku smrti imao nepunih 16 godina i najmlađa je žrtva, od 35, koliko će biti ukopano ove godine u Potočarima. Vesidova majka Remzija smogla je snage i hrabrosti i da ode u Podrinje identifikacijski centar u Tuzlu i da vidi njegove kosti i odjeću. Danas, sa još dva sina - Zijadom i Azirom, snahama i unučadima živi u mjestu Suha u Živinicama. Tu su počeli novi život i ne planiraju se vratiti u rodni kraj

  • AUTOR: Anadolu Agency, rtvusk,
  • 09.07.2018 - 16:53
  • 574

BIHAĆ/SREBRENICA, 9. jula - Vesid Ibrić rođen je 22. februara 1980.  godine. Bio je odličan đak, zaljubljenik u sport i život.

U petnaestoj godini mučki je ubijen sa još hiljadama bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su u julu 1995. godine pokušali, padom Srebrenice, preko šume doći do slobodne teritorije - Tuzle ili Kladnja. Tokom puta je Vesid, za kaiš držao brata Azira. Međutim, u zasjedi na zloglasnoj "Bukvi" više ga nije bilo tu. Tada ga je brat Azir i posljednji put vidio, priča ova srebrenička majka. 

Samo nekoliko njegovih kosti nađeno je u masovnoj grobnici Liplje. O Vesidu, njegovim osobinama, privrženosti braći i sestrama i ljubavi koju su svi gajili prema njemu  priča majka Remzija. Umjesto diplome majka Remzija gleda i miluje smrtovnicu, dokaz zvjerstava koja su počinjena u ljeto te '95. godine.  

Želi da priča, želi da se zna šta se desilo njegom sinu i još hiljadama nedužnih civila ubijenih u ljeto '95. U srebreničkoj tragediji Remziji su ubijena tri brata, 11 bratića, sestra i njena dva sina. Nijedan brat još nije pronađen. 

Ne kune, kako je kazala, jer ima još dva sina i dvije kćerke. Zahvaljuje se Bogu jer su barem preživjeli Zijad i Azir. 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING