TBC U USK: PREMA ZVANIČNIM PODACIMA SMANJEN JE BROJ OBOLJELIH, ALI...

- U svijetu i kod nas 24. mart obilježava se kao Dan borbe protiv tuberkuloze. Procjenjuje se da od ove bolesti godišnje, većinom u zemljama trećeg svijeta, umre blizu 2 miliona ljudi. Zbog izrazito visoke stope smrtnosti 1991. proglašena je globalnim javno - zdravstvenim problemom. Od tuberkuloze u BiH obolijeva sve više ljudi, a iznimka nije niti USK, koji je drugi u Federaciji po broju oboljelih. U ovoj godini registrirano je 76 dok su godinu dana ranije, evidentirane su 92, zaražene od TBC-a

  • AUTOR: rtvusk
  • 24.03.2019 - 17:42
  • 982

USK, 24. marta - Vrijeme je da je nadjačamo, moto je ovogodišnjeg Dana borbe protiv tuberkuloze. Kao i svake godine i ovaj put želi se skrenuti pažnja na ovu bolest koja je itekako prisutna u našoj zemlji, ali i potaknuti na njenu prevenciju.

Najugroženije su osobe čiji je imunitet narušen. Osim toga, još je niz faktora koji utiču na pojavu bolesti, smatraju u Zavodu za javno zdravstvo USK. Tokom prošle godine u našem kantonu su evidentirana 92 pacijenta oboljela od tuberkuloze. U ovoj godini evidentirano je 76 oboljelih. Zabilježeno je i pet smrtnih slučajeva, podaci su Zavoda.

Liječenje tuberkuloze iako teško, dugotrajno i besplatno, pokazalo se vrlo uspješno sa više od 90% izliječenih pacijenata. U proteklih 18 godina, navodi Mulabdić, u svijetu je spašeno 54 miliona života, a stopa obolijevanja smanjila se za 42%. Kako ističu sve je to zahvaljujući kampanjama zdravstvenih ustanova i programu za suzbijanje i sprečavanje širenja TBC-a.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING