TAYFUN SELEN POSTAO PRVI TURČIN IZABRAN ZA NAČELNIKA U SAD-U

- Selen je 1992. godine diplomirao arhitekturu na Tehničkom univerzitetu u Istanbulu, a četiri godine nakon toga doselio je u Sjedinjene Američke Države, tačnije u mali grad Chatham, gdje i danas živi. Prije dvije godine je izabran u Gradsko vijeće Chathama, te je na prošlosedmičnim izborima imenovan za načelnika ove općine. Selen je time postao i prvi Turčin izabran za načelnika jedne općine u Sjedinjenim Državama

  • AUTOR: Anadolu Agency
  • 11.01.2019 - 11:54
  • 173

NEW JERSEY  - DILDAR BAYKAN, 11. januara  – Turčin Tayfun Selen, diplomirani arhitekta koji je početkom 90-ih godina doselio u Sjedinjene Američke Države, izabran je za načelnika američkog grada Chathama, u saveznoj državi New Jersey, te je tako stekao titulu prvog Turčina kojem je u SAD-u povjerena ova dužnost. 

Selen je 1992. godine diplomirao arhitekturu na Tehničkom univerzitetu u Istanbulu, a četiri godine nakon toga doselio je u Sjedinjene Američke Države, tačnije u mali grad Chatham, gdje i danas živi. Prije dvije godine je izabran u Gradsko vijeće Chathama, te je na prošlosedmičnim izborima imenovan za načelnika ove općine. Selen je time postao i prvi Turčin izabran za načelnika jedne općine u Sjedinjenim Državama. 

U razgovoru s novinarom , govorio je o svojoj odluči da uđe u politiku, kao i planovima za budućnost. Na samom početku naglašava kako je njegov ulazak u politiku zapravo bio spontan. 

"Nikada nisam pravio plan da se bavim politikom, ali moram priznati da me politika uvijek privlačila. Oko 10 godina sam radio u lokalnoj komisiji za izgradnju. Nakon toga sam upoznao lokalne predstavnike Republikanske stranke", ispričao je Seren. 

Upitan da prokomentariše i činjenicu da je prvi Turčin koji je izabran na poziciju načelnika u SAD-u, Selen je kazao kako njegov izbor može biti inspiracija i motiv za ostale stanovnike porijeklom iz Turske, posebno kada je riječ o mladima. 

"Svakako da u budućnosti može doći do toga da imamo senatore, gradonačelnike, guvernere porijeklom iz Turske. To nije nemoguće. Stupanjem na poziciju načelnika u jednoj maloj općini mislim da sam to pokrenuo", ističe Selen. 

Dodaje kako je politika takva da se možda ciljevi uvijek ne ostvare, ali ono što je važno jeste da se iskoristi šansa. 

"Ja ću se truditi da iskoristim priliku koja mi je ukazana, mnogo ćemo raditi kako bi naši građani bili zadovoljni. Osim toga, vodit ćemo jedan pozitivan dijalog i napraviti pravi posao", otkriva Selen. 

Naglasio je kako je posebno sretan što je uspio napraviti korak zbog kojeg će njegovi sunarodnjaci biti zadovoljni i ponosni. 

"Dat ću sve od sebe i nadam se da ću voditi ovu općinu na takav način da će uvijek biti ponosni na mene. Vjerujem da ću time motivisati i Amerikance porijeklom iz Turske. Učinit ću sve kako bi moji sunarodnjaci sutra mogli kazati: 'Da, ovdje u gradu Chathamu je načelnik koji je Turčin i koji je napravio jako dobar posao'", poručio je Seren. 

Na kraju je dodao kako on jeste prvi načelnik turskog porijekla u Chathamu, ali ne i prvi visoki zvaničnik. Kako je istakao, u periodu od 1937. do 1961. godine u ovom gradu je dužnost policijskog šefa obnašao Rustem Bey, porijeklom Turčin. 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING