SVJETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: KOLIKO ZNAMO O DIJABETESU

- Svake tri sekunde u svijetu se dijagnosticira novi slučaj dijabetesa, a svakih šest sekundi jedna osoba umre zbog posljedica koje izaziva. Više od 90% oboljelih ima dijabetes tipa 2 koji se najčešće razvija postupno, pa godinama oštećuje organizam bez prepoznatljivih simptoma kao što su žeđ, učestalo mokrenje i gubitak na tjelesnoj težini. 14.novembar se u svijetu obilježava kad Svjetski dan dijabetesa, a obilježen je u svim općinama Kantona.Na Gradskom trgu u Bihaću,održane su aktivnosti pod pokroviteljstvom Saveza Dijabetoloških Udruženja Federacije BiH,u saradnji sa i ZJZ USK-a, Dom zdravlja Bihać, Udruženje djece i omladine oboljele od dijabetesa USK-a i Kantonalnog Udruzenjenje dijabetičara

  • AUTOR: rtvusk
  • 14.11.2018 - 18:37
  • 465

BIHAĆ, 14. novembra - Melisa Delić, desetogodišnja je djevojčica koja je prije tri godine oboljela od dijabetesa. Kako kaže, u obavljanju svakodevnih aktivnosti najviše joj pomaže porodica a veliko razumjevanje za nju imaju nastavnici i školski prijatelji.

Ujutro kad  se probudim mjerim, ako je preko 10 onda odmah dajem inzulin, ako je ispod 10, onda prvo imam doručak  pa davanje inzulina, tako i u školi kada sama mjerim šećer, kazala je Melisa.

Najveći problem sa kojim se suočavaju u Udruženju djece i omladine oboljelih od dijabetesa USK-a,je nedostatak ortopedskih pomagala. Kako su nam kazali, USK je jedini kanton u FBIH, u kojem na esencijalnoj lisi nisu zastupljene inzulinske pumpe.

FreeStyle Libra aparat za kontinuirano mjerenje visine šesera u krvi koji se koristi u svijetu, mi smo kupili kao Udruženje, kroz jedan projekat koji finansira Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, za svu našu djecu do 18. godina., ali su nam problem sad senzori, i to nam je sljedeća akcija, kazala je Rubija Kulenović, predsjednica ovog Udruženja.

Na USK jako puno ima dijabetičara, mislim da su ovi predhodni rekli. Djece naročito ima i naš je cilj da izvršimo preventivu, odnosno zaštitimo djecu i omladinu na Kantonu, kazao je Mujo Delić, predsjednik Udruzenja oboljelih od dijabetesa USK-a.

Tema Svjetskog dana dijabetesa ove godine je „Porodica i dijabetes“ čime se želi podići svijest o uticaju koji ova bolest ima na cijelu porodicu te promovisati njenu ulogu u brizi za oboljelog. Na tu temu predavanja, u Domu zdravlja održala je dr. Sančakli Hodžić, a o tome „Kako dijabetes utiče na oralno zdravlje“ govorila je dr Ezić-Kajtazović.

Dijabetes melitus upravo stetnim djelovanjem na male krve sudove,dovodi do promjena na usnoj šupljini. Kod takvih pacijenata se treba skrenuti pažnja na održavanje oralne higijene, na redovne poskete stomatologu eventualno neke promjene koje perzistiraju duze od 15 dana na vrijeme doci, reagovati i na taj nacin spriječiti komplikaciju, kazala je dr.Jasmina Ezić-Kajtazović, stomatolog.

Zaista je u ovom oboljenu je potrebna podrška porodice, i kad su djeca u pitanju i kad su odrasli. Jer u suštini svi smo mi pacijenti, kad se nadjemo u novootkrivenoj situaciji, dijagnosticiranom oboljenju, tako da je porodica kljucni faktor koji nam moze dati podrsku, kazala je Amra Felić, gl. sestra Doma zdravlja Bihać.

Danasnje aktivnosti podržao je i Zavod za javno zdravstvo USK-a,koji su nam kazali da je broj oboljelih od ove bolesti u porastu.

Ja moram naglasiti da je liječenje dijabetesa u rukama pjedinca uz koordinaciju dobrog dijabetologa sto znaci da je najvaznija fizicka aktivnost koja mora biti sastavni dio životnog stila, zatim regulacija tjelesne tezine i poznavanja dobrog nacina zivota ili zdrave i adekvatne prehrane, kazala je Merdisa Smajlović, ispred ZJZ USK-a.

Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini više od 200.000 ljudi boluje od nekog oblika dijabetesa a prevalenca ovog oboljenja je u konstantnom porastu, pri čemu je broj pacijenata sa dijabetesom tipa 2 mnogostruko veći. Najmanje jedna polovina oboljelih od dijabetesa tipa 2 nema postavljenu dijagnozu i nije svjesna svoje bolesti, te su ovakve aktivnosti od izuzetne važnosti za prevenciju ovog oboljenja.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING