ŠVEDSKI AMBASADOR U BIH POSJETIO BIHAĆ

- Pored aktuelnih tema nezaobilazno pitanje u razgovoru bila je i migrantska kriza koja je pogodila grad Bihać

  • AUTOR: Press Grada Bihaća
  • 01.11.2018 - 08:37
  • 344

BIHAĆ, 1. novembra - Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić ugostio je NJ.E. Andersa Hagelberga, ambasadora Kraljevine Švedske u BiH. Pored aktuelnih tema nezaobilazno pitanje u razgovoru bila je i migrantska kriza koja je pogodila grad Bihać.

Prema riječima gradonačelnika Fazlića, samo zajedničkom koordinacijom svih državnih institucija, te podrškom EU i  ostalih međunarodnih organizacija, pitanje migrantske krize koja je najviše pogodila grad Bihać i općinu Velika Kladuša, može se stabilizirati i staviti pod kontrolu.

„Već mjesecima smo bez konkretne i vidljive podrške institucija naše zemlje koje su zadužene za pitanje migranata i bojim se da će u ovom tranzicijskom periodu nakon izbora i formiranja novih vlasti, ta pomoć biti još manja i očekujem da upravo zemlje EU, među kojima je i Kraljevina Švedska pomognu građanima Bihaća da se sami ne nose sa ovom krizom. Zahvalio sam ambasadoru Hagelbergu na podršci i spremnosti da se uključe shodno mogućnostima u rješavanje ovog problema”, kazao je gradonačelnik Fazlić.

Ambasador Hegelberg zahvalio je gradonačelniku na naporima koje predstavnici Grada ulažu kako bi pronašli rješenje za migrante i izbjeglice kojima je neophodna zaštita. Hagelberg je potom obišao nekoliko kampova i smještajnih centara u Bihaću i Velikoj Kladuši.

„Humanitarne potrebe su očite i potrebno je uložiti zajedničke napore. U toku našeg današnjeg razgovora naglasak je stavljen na odgovornost državnih institucija i potrebu da se unaprijedi koordinacija u iznalaženju rješenja za trenutnu situaciju. Izlaganje gradonačelnika Fazlića poslužit će nam kao dobra osnova za naše dalje razgovore sa predstavnicima vlasti u BiH i sa medjunarodnom zajednicom. Vrlo sam sretan što EU pruža podršku državnim institucijama u izvršavanju njihovih obaveza“, kazao je ambassador Hagelberg.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING