SVEČANOST POVODOM DANA OPĆINE BUŽIM

-Ovaj herojski grad je kroz historiju dva puta gubio, a tri puta vraćao svoj status

  • AUTOR: rtvusk
  • 20.02.2018 - 18:37
  • 1544

BUŽIM, 20. februara - Danas je nizom događaja u Bužimu obilježen Dan općine Bužim. Ovaj herojski grad je kroz historiju dva puta gubio, a tri puta vraćao svoj status, koji mu je kao općini posljednji put vraćen 1995. godine, odlukom Ratnog predsjedništva BiH. Tim povodom upriličena je svečana akademija koja je, pored domaćina, okupila veliki broj uzvanica sa federalnog, kantonalnog i lokalnog nivoa. Povelju Općine Bužim za 2017. godinu ponijela je turska agencija TIKA, koja je u završetak tamošnje sportske dvorane uložila 1.400 000 KM.

Status općine, Bužim je prvi put dobio 1928. godine, u vrijeme Krupske kapetanije kada je njome upravljao dizdar. Istu namjeru ,80 - tih godina prošlog stoljeća, za vrijeme bivše Jugoslavije,nisu uspjeli ostvariti,da bi nakon brojnih žrtava i herojske borbe protiv agresora,Bužimljani danas slavili 23.ću godišnjicu svoje Općine.Rahmetli  general Izet Nanić i 505. Viteška ,ostaće zauvijek simbol njihove slobode.Najmlađu općinu Usk, danas boli što je u svom razvoju,kako je kazano po ko zna koji put ostala sama.

"Bez obzira na odnos viših nivoa vlasti prema Bužimu, život nije stao. U 2017. godini prioritetan zadatak je bio sanacija budžeta i konsolidacija finansijskog stanja. Raspolažući isključivo vlastitim sredstvima, ponašali smo se racionalno i štedljivo. U prošloj godinu uvećali smo izdavanja za sve oblasti. Tako smo za poljoprivredu izdvojili 90.000 km za poljoprivredu, 60.000 km za sport, 60.000 km za boračku populaciju, 110.000 km za oslobađanja kod građenja, 50.000 km za volontere, 50.000 km za stipendije, te dali podršku brojnim udruženjima i građanima u njihovim projektima i aktivnostima.“, istakao je Zikrija Duraković, načelnik Općine Bužim

Ova općina, vlastitim sredstvima uvećala je ulaganja u sve oblasti, pa su tako prošle godine u poljoprivredu uložili 90 000 KM, 70  u sport, 60 u boračku populaciju i još 110 za njihovo oslobađanje od nameta za građenje, po 50 000 za volonterei stipendije, a izdvajana su i sredstva za brojna kulturna i druga društvena dešavanja. Premijer USK-a, Husein Rošić kazao je da Bužim općenito zauzima posebno mjesto u historiji Krajine ,te da ,ne uzimajući u obzir rad ranijih vlada, ova općina stoji u njihovim planskim aktivnostima.

„Mi smo sumirali 2017. godinu i pomogli smo u infrastrukturnom dijelu kada su u pitanju lokalne ceste, školstvo i zdravstvo, ali poseban osvrt dajemo na 2018. godinu već smo dali saglasnost da Bužim nakon 20. godina dobije jednu magistralnu cestu i to je jedina općina koja nije imala takvu prometnicu. Tako da smo donijeli odluku da pomognemo pet cesta u Bužimu, sufinasirali smo i sportsku dvoranu očekujemo da će ona ove godine biti otvorena, ali poseban akcenat stvaljamo na infrastrukturu u 2018. godinu.“, kaže premijer Rošić

Ovih dana, ističe Rošić, Vlada je, u bužimskoj osnovnoj školi obezbijedila prostor  za Muzej 505. te viteške brigade i u tu svrhu uz ranije izdvojenih 100 000 KM,obezbijedila dodatnih 300 000. Pomogli su i za danas svečano otvorene prostorije četiri boračka udruženja.

Za nesebičan društveni doprinos, predstavnici Općine Bužim , obezbijedili su brojne  plakete najistaknutijim građanima, dok je Povelja Općine  za izgradnju tamošnje sportske dvorane, dodijeljena TIKA-i.

Prije svečane sjednice, Općina Bužim upriličila je prijem za dosadašnje predstavnike  izvršne i zakonodavne vlasti na lokalnom nivou, te za  brojne uzvanice javnog, društvenog i političkog miljea. Organizovana je i posjeta Turbetu generala Izeta Nanića, gdje je odana počast svim šehidima ove Općine. 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING