INFO

 • U BERLINU ZAVRŠENA MIROVNA KONFERENCIJA ZA LIBIJU
 • ŽENE BREKOVICE – ČUVARI BOSANSKE TRADICIJE
 • OSNIVANJE APELACIONOG SUDA BIH PRIORITET U REFORMI PRAVOSUĐA
 • ŠTA JE OPASNIJE ZA ZDRAVLJE: TERMOELEKTRANE ILI INDIVIDUALNA LOŽIŠTA???
 • MLADI INOVATORI IZ SREBRENICE: MARICA I HARIS OSMISLILI PAMETNI KONTEJNER "SMEĆKO"
 • PORAZ DŽUMHURA NA OTVARANJU AUSTRALIAN OPENA
 • MAJKE SREBRENICE TUŽILE HOLANDIJU EVROPSKOM SUDU ZA LJUDSKA PRAVA
 • KAPETANOVA KULA U BIHAĆU: KULTURNO-HISTORIJSKA BAŠTINA SA SVRHOM
 • VLADA USK: U FOKUSU PAŽNJE DEMOGRAFSKA KRETANJA I SISTEMSKO RJEŠAVANJE PROBLEMA
 • RADONČIĆ SUSPENDOVAO DVA POMOĆNIKA MINISTRA SIGURNOSTI
 • UPOTREBOM NOVOG INFORMACIONOG SISTEMA ZAUSTAVITI NELEGALNU SJEČU
 • NA DRUGOJ ZAJEDNIČKOJ UNIVERZITETSKOJ KONFERENCIJI SVOJ ISTRAŽIVAČKI RAD PREZENTOVALI I BIHAĆKI STUDENTI
 • ODGOĐENA TEMATSKA SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PFBIH O STANJU U ZDRAVSTVU
 • HRVATSKA: IZA PONOĆI NEŠTO JEFTINIJE GORIVO
 • EU RAZMATRA ZABRANU TEHNOLOGIJE ZA PREPOZNAVANJE LICA
 • ŽENA I ZDRAVLJE: EVROPSKA SEDMICA PREVENCIJE I MJESEC BORBE PROTIV KARCINOMA
 • IZVJESNA ADAPTACIJA ODJELJENJA BORAČKO - INVALIDSKE ZAŠTITE
 • UDRUŽENJE ZA ZAŠTITU DEVIZNIH ŠTEDIŠA F BIH REAGUJE..
 • VRIJEME DANAS: U VEĆEM DIJELU ZEMLJE PRETEŽNO OBLAČNO

SVEČANOM CEREMONIJOM ZATVOREN EYOF 2019: NEKA VJEČNO GORI VATRA MIRA

- Gašenjem olimpijskog plamena simbolično je završeno takmičenje na kojem je učestvovalo preko 900 mladih sportista iz 46 evropskih zemalja.

SVEČANOM CEREMONIJOM ZATVOREN EYOF 2019: NEKA VJEČNO GORI VATRA MIRA

SARAJEVO, 15.februara  – Svečanom ceremonijom zatvoren je Evropski olimpijski festival mladih (EYOF), koji se proteklih dana održao u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Gašenjem olimpijskog plamena simbolično je završeno takmičenje na kojem je učestvovalo preko 900 mladih sportista iz 46 evropskih zemalja. Podijeljena su 32 kompleta medalja, a svi učesnici, s trenerima i ostalim osobljem reprezentacija njih oko 1.500, iz dva bh. grada nose lijepe uspomene, jer je festival protekao besprijekorno. Osim malih problema s vremenskim uslovima, sve ostalo je fukcionisalo.

Ceremoniji zatvaranja, uz veliki broj visokih zvaničnika iz BiH i Evrope, prisustvovali su i Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, te članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović.

"Evropske olimpijske igre za mlade su završene. Ovih pet dana je bilo mjesto života na našim borilištima u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, na Bjelašnici, isto tako i na Jahorini. Ovo je bilo mjesto borbe za medalje pod zastavama država koje ste predstavljali. Neki su te medalje i odnijeli, a neki opet u tome svemu nisu uspjeli za par sekundi ili jedan mah. U svakom slučaju, ovdje su svi bili okupljeni oko velike stvari. Proslavljali su život i bilo je krajnje vrijeme da upravo na ovakav način pošaljemo sliku s ovih prostora, sasvim drugu od onih koje su godinama išle. Mi smo zajedno svi napravili ram za sliku, koju šaljemo u svijet", rekao je predsjedavajući Dodik.

Dodao je da se EYOF ne bi mogao dogoditi bez dobre organizacije i saradnje dvaju gradova, kao i svih nivoa vlasti u BiH, te se svima zahvalio.

Na ceremoniji su se obratili i gradonačelnici Istočnog Sarajeva i Sarajeva, Nenad Vuković i Abdulah Skaka.

"Plamen mira, koji smo nedavno donijeli iz Rima, preko Banjaluke do Sarajeva i Istočnog Sarajeva bio nam je potreban i neophodan, a vrijednosti olimpijzma ćemo, nadam se, baštiniti zauvijek", istakao je Vuković, gradonačelnik Sarajeva.

Gradonačelnik se zahvalio svima koji su učestvovali u uspješnoj organizaciji EYOF-a 2019, a posebno se zahvalio Evropskom olimpijskom komitetu, koji je osim sportskog, prepoznao i društvenu potrebu događaja.

"Iako danas zatvaramo EYOF, dokazali smo da smo spremni otvoriti nova vrata za našu zajedničku ljepšu budućnost", kazao je Skaka i dodao:

"Jedno je sigurno: ljudi se dijele na dobre i loše. Siguran sam da ćemo izabrati put koji će nas voditi ka novim neraskidivim pobjedama. Neka vječno gori vatra mira i neka je vječna samo borba na sportskim borilištima."

Tokom ceremonije zatvaranje olimpijska zastava predata je Miki Klipelainenu, gradonačelniku finskog grada Sotkama, koji će biti domaćini narednog zimskog EYOF-a. Upriličena je i parada zastava svih 46 zemalja učesnica.

Ceremoniji zatvaranja prisustvovali su mnogi zvaničnici s državnog, entitetskog i lokalnog nivoa, članovi rukovodstva Evropskog olimpijskog komiteta te predstavnici diplomatskog kora u BiH, među kojima i Haldun Koc, ambasador Turske.

Organizator ceremonije zatvaranja, Gradska uprava Istočnog Sarajeva, pobrinuo se i za dobru zabavu svih onih koji su došli na trg u naselju Lukavica. Tako je prije početka zvaničnog dijela ceremonije održan koncert poznatog rock benda Van Gogh, a nakon toga prisutne je zabavljala grupa Miligram. Podijeljene su i medalje osvajačima posljednjeg dana nadmetanja.

Reprezentacija Norveške je najuspješnija nacija EYOF-a 2019 sa osvojenih šest zlatnih, jednom srebrenom i pet bronzanih medalja. Druga je Švajcarska koja je došla do po pet zlatnih i srebrenih te dva bronzana odličja, a na trećem mjestu Francuska sa četiri zlatne, tri srebrne i četiri bronzane medalje.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING