SVE VIŠE MLADIH ODLAZI IZ BIH

- U proteklih pet godina BiH je napustilo 186 hiljada osoba, prema evidenciji Unije za održivi povratak i integracije BiH. Zakona o mladima Bosne i Hercegovine nema na državnom nivou, a u entitetima se ne implementira u punom kapacitetu. Postavlja se pitanje, želi li onda Bosna i Hercegovina zaustaviti odlazak mladih...

  • AUTOR: BHRT,rtvusk
  • 21.08.2019 - 09:59
  • 97

BIH, 21. augusta - Robert Miličević samo je jedan od stotine hiljada mladih koji su napustili Bosnu i Hercegovinu i bolju budućnost potražili van granica naše zemlje. Magistar je međunarodinih odnosa i diplomacije, ali bez stranačkog i rodbinskog uporišta nije mogao naći posao dosljedan njegovom obrazovanju. Nakon što se oženio, odlučio je zauvijek napustiti BiH.

UN u izvještaju za period od 2010. do 2019. BiH izgubila već 10 posto stanovništva. od 3,5 miliona stanovnika u 2020. godinu ćemo ući sa 3,1 milion stanovnika a do 2050. trebali bi imati 2,2 miliona stanovnika.

Odlazak mlade populacije uz smanjeno rađanje dovodi do smanjenja radnoaktivnog stanovništva u periodu od 15 do 65 godina, sa kojim država ne može kreirati razvoj.

Iz Instituta za razvoj mladih “Kult” ističu da su još 2013. godine, na osnovu njihovih istraživanja, upozoravali donosioce odluka na svim nivoima vlasti, kako 4 od 5 ispitanih osoba želi otići iz BiH.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING