ŠUMSKI PLODOVI

- Obilne kiše ove godine posebno su pogodovale gljivama.

  • AUTOR: Rasima Henić, Delila Alibegović
  • 09.10.2017 - 14:16
  • 525

BIHAĆ, 9.oktobra - Dok su statistike neumoljive i kazu da više od 50% radnog stanovništva ne radi, spremnost naših građana da sebi privrede bez obzira na nedostatak radnih mjesta pogotovo je vidljiva u jesen. Uz prodaju  zimnice veliki broj građana ovih dana u šumi skupljaja jesenje plodove. Zarada nije velika ali za mnoge porodice znači bitan doprinos kućnim prihodima.

Obilne kiše ove godine posebno su pogodovale gljivama. Ima ih na svakom koraku, a i potražnja  za njima je velika. Na putu Bihać-Cazin, na ostrožačkoj  strani sakupljači redovno dolaze kao i njihovi kupci. Bajro Dedić nezaposlen je i svoju porodicu izdržava skupljanjem šumskih plodova na području Ćorkovače. Započeo je kao dječak te dobro poznaje gljive, od kojih su ovih dana najzastupljenije blagve i vrganji.

Da se bez obzira na sve svaki trud isplati mišljenja je i Edhema Hadžić iz Stijene. Na porodičnom imanju nakon prikupljene ljetine uveliko  je u toku prerada viskova voća i povrća. Sokovi, pekmezi, salate, kompoti  samo su dio onog što će Edhema pripremiti za svoje stalne kupce.

Bogatstvo prirode tako  mnogim porodicama znači jedinu priliku za zaradu. Prikupljeni kesten, gljive divlje voće pored  direktne prodaje daju i u otkupne stanice što  smanjuje  i njihovu cijenu. Ipak  sav zarađeni novac na ovakav način će itekako dobro doći do proljeća i nove sezone.   


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING