INFO

  • KARANTEN ZA USK STAVLJEN U FUNKCIJU
  • DEDIĆ: NE PRIJETI NAM NESTAŠICA HRANE I NEĆE BITI BLOKADA U RAZMJENI ROBE U REGIONU
  • SKB MOSTAR: 7 NOVOZARAŽENIH U HERCEGOVINI
  • DOM ZDRAVLJA BIHAĆ DOBIO DEZINFIKACIONI TUNEL
  • U BIHAĆU ZASJEDALA VLADA UNSKO-SANSKOG KANTONA
  • SSDMiS: NOVCEM OD ČLANARINA KUPLJENA ZAŠTITNA OPREMA I SREDSTVA ZA DEZINFEKCIJU
  • DANAS U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO SUNČANO VRIJEME
  • U REPUBLICI SRPSKOJ JOŠ 16 POZITIVNIH NA KORONAVIRUS, PRVI SLUČAJEVI U SREBRENICI I TREBINJU
  • NA KCUS-U NA KORONAVIRUS TESTIRANO 66 UZORAKA IZ SARAJEVA, BIHAĆA I CAZINA - SVI SU NEGATIVNI

ŠUICA: IZMJENE IZBORNOG ZAKONA KLJUČNE ZA EUROPSKU PERSPEKTIVU BIH

– Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica ocijenila je kako podržava proces proširenja Europske unije što bi, po njezinom mišljenju, bilo dobro za ukupne odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske, no isto tako smatra kako je potrebno što prije riješiti sigurnosna pitanja i Izborni zakon u BiH

ŠUICA: IZMJENE IZBORNOG ZAKONA KLJUČNE ZA EUROPSKU PERSPEKTIVU BIH

MOSTAR, 30. maja - Kad je u pitanju njezin stav o proširenju Unije i kandidatskog statusa BiH te ono za što će se zalagati u svom trećem mandatu u Europskom parlamentu kada je BiH u pitanju, Šuica je istaknula da je zagovornica proširenja EU.

Kad je konkretno BiH u pitanju, proširenje bi, smatra HDZ-ova eurozastupnica, bilo dobro i zato što u BiH žive hrvatski državljani.

- Naravno da mi je stalo do toga s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina naš najbliži susjed s kojim dijelimo oko 1000 kilometara dugu granicu, ali i zbog naših sunarodnjaka Hrvata koji tamo žive. Mišljenja sam kako je članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji i u interesu Republike Hrvatske, ali i u interesu mira i stabilnosti u cijeloj jugoistočnoj Europi - istaknula je Šuica. 

Iako je za proširenje EU i prijem BiH u članstvo, Šuica je također istaknula problem neusvajanja novog Izbornog zakona koji bi, kako kaže, onemogućio biranje predstavnika najmalobrojnijem konstitutivnom narodu u BiH.

Po njezinom mišljenju, političke vođe u zemlji moraju snositi punu odgovornost za ovaj propust jer su izmjene Izbornog zakona ključne za europsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

Na upit kako komentira rezultate izbora za Europski parlament u Republici Hrvatskoj, ali i u ostatku Europske unije, Šuica je istaknula zadovoljstvo zbog toga, kako kaže, što je HDZ ostao najjača stranka u Republici Hrvatskoj.

Ocijenila je kako nije dobro to što su Pučani u Parlamentu izgubili dio mjesta koja su imali u prošlom sazivu.

Rezultat Zelenih i liberala je, kako je istaknula, još jedan poraz ekstremne desnice u EU.

Upitana hoće li EU proći svojevrsnu redefiniciju s obzirom na to da je vidljiv pad potpore tradicionalno najjačim grupacijama, pučanima i socijaldemokratima, Šuica je kazala kako su proeuropske stranke i dalje dominantne u Europskom parlamentu.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING