ŠTRAJK PROSVJETNIH RADNIKA OD 21. JANUARA - ZADNJA SEDMICA RASPUSTA

- Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja, te predškolskog odgoja Unsko-sanskog kantona najavili su stupanje u generalni štrajk u ponedjeljak, 21. januara, na danas održanoj konferenciji za novinare. Traže, između ostalog, poštivanje kolektivnog ugovora, čime bi se smanjio broj tužbi prosvjetnih radnika po tom osnovu, te prije svega izjednačavanje sa ostalim budžetskim korisnicima u Kantonu

  • AUTOR: rtvusk
  • 11.01.2019 - 17:29
  • 544

BIHAĆ, 11. januara - Uposleni u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju i odgoju Unsko-sanskog kantona, generalni štrajk će početi u zadnjoj sedmici zimskog raspusta. Ističu da će na taj način dati dovoljno vremena nadležnima da se iznađe rješenje za ispunjavanje zahtjeva Sindikata, a da ne bi posljedice trpili učenici.

A problemi su brojni, prije svega zbog kršenja kolektivnog ugovora, nepostojanja određenih zakonskih i podzakonskih akata, zbog čega se ne mogu ispoštovati određeni raniji dogovori sa vlastima. Uz to, traže i da Vlada Kantona donese plan isplate sudskih potraživanja za budžetske korisnike, da bi se moglo znati kada će ona biti isplaćena.

Iz Sindikata najavljuju da će istrajati na poštivanju kolektivnog ugovora, te poručuju vlastima da ne prave greške, kao njihovi prethodnici, jer će to dovesti do novih utuživanja i povećanja dubioze u budžetu Kantona. Ukoliko se njihovim zahtjevima ne udovolji, do početka nastave u drugom polugodištu, oni će, kako je rečeno, obavljati samo minimum poslova, koji je dio kolektivnog ugovora. Njime su tačno definisane obaveze po ulasku u generalni štrajk.

Da li to znači i prekid nastave, danas nisu htjeli govoriti izrazivši nadu da do toga neće doći. Ukoliko se njihova očekivanja ne ostvare, tada će, dodali su, informisati javnost.   

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING