STANFORD: VAKCINA PROTIV RAKA UKLONILA TUMORE U MIŠEVIMA

- Naučnici vjeruju da bi korištenje nove vakcine moglo služiti kao jeftina terapijia za rak, bez nuspojava karakterističnih za kemoterapiju.

  • AUTOR: aljazeera
  • 05.02.2018 - 23:08
  • 810

Istraživanje naučnika sa prestižnog američkog univerziteta Stanford, predvođena doktorom Ronaldom Levyjem, pokazala su da je vakcina protiv raka uklonila tumore iz tjela miševa, čak i u fazi metastaze.

Istraživanje je sprovedeno na miševima tako što je vakcina direktno ubrizgavana u masu tumora.

Vakcina je uspešno eliminisala sve tragove malignih ćelija iz tjela životinja, a trebalo bi da bude uspešna u lječenju mnogih vrsta kancera, uključujući i one koji se pojave spontano.

Miševi su genetski modifikovani da spontano razviju tumore.

Jeftina terapija za rak

Vakcina je imala uspjeha i u uklanjanju metastaziranih ćelija raširenih po tjelu, navodi se na zvaničnom sajtu univerziteta.

Naučnici vjeruju da bi korišćenje vakcine na lokalnom nivou moglo da služi kao jeftina terapijia za rak, bez nuspojava karakterističnih za hemoterapiju.

Vakcina se sastoji od dva agensa, miševi su obično reagovali nakon jedne doze, a najviše nakon druge doze vakcine.

"Kada iskoristimo ova dva agensa, primećujemo eliminaciju tumora širom tjela. Ovakav pristup ne zahtjeva da se pronađu specifične mete zahvaćene tumorom i ne zahtjeva čitavu aktivaciju imunog sistema, niti menjanje imunih ćelija pacijenta", rekao je doktor medicine i profesor onkologije na Stanfordu Robert Levy.

Prema njegovim rječima, vakcina se razlikuje od postojećih imunoterapija zbog toga što se koristi na lokalnom nivou i stimulišu se ćelije zahvaćene tumorom, umjesto čitavog tjela.

"U miševima smo primetili nevjerovatne efekte širom tjela, uključujući i nestanak tumora iz tjela životinja", kazao je Levi.

Vakcina za više vrsta tumora

U daljem nastavku istraživanja očekuje se da će se vakcina testirati na 15 pacijenata sa limfomom, a ukoliko se proba pokaže uspješnom, Levy vjeruje da će vakcina biti uspješna u borbi protiv mnogo vrsta tumora.

"Ne vjerujem da postoji ograničenje koji bismo tumor mogli potencijalno da lječimo", rekao je Levi.

Istraživanje je objavljeno u januarskom izdanju medicinskog časopisa Science Translational Medicine.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING