ŠTA DONOSI ODLUKA KOJOM SE OGRANIČIO UVOZ PILEĆEG MESA IZ TURSKE

- Odluka ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da se ograniči uvoz pilećeg mesa iz Turske za domaće proizvođače je, kažu, historijska. Evidentan je zastoj u izvozu mesa iz naše zemlje u Tursku. Da li će odluke bh. vlasti proizvesti kontramjere Turske...

  • AUTOR: BHRT,rtvusk
  • 21.08.2019 - 08:05
  • 132

BIH, 21. augusta - Odlukom ministarstva, u našu zemlju biće moguće uvoziti jedino meso i prerađevine od mesa onih proizvođaća iz Turske koji mogu izvoziti svoje proizvode na tržište EU. Možemo li očekivati recipročne mjere, pitali smo resornog ministra Mirka Šarovića.

Kada je u pitanju uvoz pilećeg mesa iz Turske znvanični podaci pokazuju da je on u konstantnom porastu. Tako je uvoz sa 2 miliona iz 2017. skočio na 5,6 miliona u 2018.

Za prvih 6 mjeseci ove godine ukopna pokrivenost uvoza izvozom u sektoru peradarstva iznosila je 81%. Ipak, izvoz još uvijek nije na onom nivou kakav je bio prije ulazka Hrvatske u EU.

Ova mjera koja je došla unazad dva dana je dokaz da se može pomoći proizvođaćima i da na izvjestan način možemo napraviti korak naprijed.

Iako su četiri bh. kompanije dobile dozvolu iz izvoz na tržište EU još početkom ove godine prema najavama, piletina iz BiH na policama EU bi se mogla naći tek krajem ove godine.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING