SREDNJOVJEKOVNI POČITELJ U SUNČANIM DANIMA OŽIVLJAVAJU POSJETITELJI IZ RAZNIH DIJELOVA SVIJETA

- Srednjovjekovni gradić Počitelj u dolini Neretve svakim kamenom svjedoči neprocjenjivo blago historijskog nasljeđa orijentalno-mediteranskog karaktera i raskoš jedne od najljepših kulturno-historijskih cjelina u Bosni i Hercegovini

  • AUTOR: Anadolu Agency
  • 10.06.2018 - 16:24
  • 726

MOSTAR, 10. juna  – Srednjovjekovni gradić Počitelj u dolini Neretve koji plijeni pažnju brojnih prolaznika magistralnim putem od Mostara prema Metkoviću s lijepim sunčanim vremenom je postao turistička atrakcija gostiju iz raznih dijelova svijeta. 

"Počitelj je neprocjenjivo blago historijskog nasljeđa orijentalno-mediteranskog karaktera“, stav je brojnih povjesničara i kulturnih djelatnika ali i posjetitelja koji svojim dolaskom svjedoče raskoš jedne od najljepših kulturno-historijskih cjelina u Bosni i Hercegovini. 

Počitelj je opjevan u mnogim pjesmama i stoljećima je inspiracija raznih umjetničkih djela progovarajući iz svakog kamena univerzalnim jezikom o civilizacijama koje su se u njemu smjenjivale. 
Stoga posjetitelji žedno fotografiraju prizore srednjovjekovnog gradića koje mnogi mogu samo vidjeti u dobrim povijesnim filmovima.

Prema predaji Počitelj znači mjesto za počivanje, odnosno odmor ili mjesto gdje sve počinje, a da je zaista tako dovoljno je prošetati sokacima starog grada i spoznati njegovo pravo značenje. 

Mjesto odmora, mjesto inspiracije, mjesto početaka, sve je to Počitelj, uvjerila se ekipa Anadolu Agency (AA), prilikom večernje šetnje povijesnim gradom koji je UNESCO-ov zaštićeni spomenik kulture, bilježeći ekskluzivne prizore nesvakidašnje ljepote.

Raskoš Šišman Ibrahim-pašine ili Hadži Alijine džamije, posebno se ističe i predstavlja jedno od najuspješnijih ostvarenja klasičnog osmanskog stila jednoprostornih potkupolnih džamija u BiH. Prema svom natpisu, sagrađena je hidžretske 970. godine (1562.-63. godine), a podigao ju je Hadži Alija.

Džamija zauzima istaknuto mjesto u urbanom tkivu grada i prirodnom okružju. Ostale javne zgrade smještene uz džamiju su mektebi, imaret, medresa, hamam, han i sat-kula.

Utjecaj orijentalne arhitekture se ogleda i u uporabi četvoroslivnih krovova, oštrolučnih prozora u gusto postavljenim nizovima, kuće Gavrankapetanović koju mnogi smatraju hramom kulture, jer tijekom ljeta služi za okupljanje umjetnika iz raznih krajeva svijeta na Internacionalnoj koloniji u Počitelju. 

 

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING