SREBRENIČKI SAKUPLJAČ KOSTIJU

- Ramiz Nukić je preživio genocid u Srebrenici. Nakon povratka u rodni kraj, krenuo je u potragu za kostima ubijenih Bošnjaka iz Srebrenice. Najviše ih pronalazi po potocima. Njegov moto je pravda i želja da pronađe kosti žrtava, da se ne zaborave ni žrtve ni zločini, a ni oni koji su ih počinili

  • AUTOR: Anadolu Agency, rtvusk,
  • 19.05.2019 - 18:00
  • 153

SREBRENICA, 19. maja - Ramiz već 15 godina u šumama u blizini kuće sakuplja kosti Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine dok su, padom Srebrenice, pokušavali doći do slobodne teritorije.

U rodno selo, ispod Kameničkog brda i zloglasne "Bukve", vratio se sa porodicom oko 2000. godine. Od tada pa do danas pronašao je oko 260 posmrtnih ostataka ubijenih nevinih civila. Ističe i on je jedan od onih koji je preživio genocid u Srebrenici.

Suada Nožić, jedan od osnivača Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995., uručila je Nukiću priznanje za životno djelo, istaknuvši da se u Muzeju nalazi desetine eksponata koje je Ramiz pronašao u šumama. Nukić je tom prilikom potpisao Ugovor o radu, a uručeno mu je i Priznanje za životno djelo.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING