SREBRENICA: PORUKE ČOVJEČANSTVU

- Brojni domaći i strani zvaničnici prisustvovali su obilježavanju srebreničkog genocida.Tokom ceremonije obraćanja svi su naglasili da je Srebrenica tamna mrlja na obrazu Europe koja nije spriječila genocid te su pozvani svi oni koji znaju gdje se nalaze skrivene masovne grobnice da pruže smiraj porodicama koje još tragaju za svojim najmilijim ali i olakšaju svoju savjest zbog prikrivanja istine

  • AUTOR: BHRT/rtvusk
  • 11.07.2018 - 16:46
  • 464

SREBRENICA, 11. jula - U svom obraćanju, predsjedavajući Predsjedništva BIH Bakir Izetbegović kazao je da se i nakon 23 godine od pokolja u Srebrenici sva normalna ljudska bića pitaju kako se takav zločin mogao desiti na tlu Europe na kraju 20. stoljeća te da su ubistva učinjena pred cijelim svijetom.

"Srebrenica će zauvijek ostati tamna mrlja na obrazu svih onih koji su mogli, a nisu spriječili genocid", rekao je Izetbegović. Pozvao je  sve koji znaju gdje se nalaze masovne grobnice da kažu kako bi se pronašli posmrtni ostaci žrtava genocida za kojima se i dalje traga.

Dunja Mijatović, komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava, kazala je da hiljade nišana žrtava srebreničkog genocida i čarobni krajolik u Potočarima stoje kao oštri kontrast zla koje se dogodilo i šta su sve ljudi spremni učiniti kada su obuzeti predrasudama i mržnjom. Ona je dodala da se ovo dogodilo u Evropi koju zovemo demokratska Evropa.

U obraćanju prisutnim, Valentin Inzko, Visoki predstavnik u BIH između ostalog je kazao kako građani naše zemlje znaju da se danas oplakuju žrtve i razmišlja o onome što se dogodilo, ali isto da se već sutra mora nastaviti zajednički u izgradnji boljeg svijeta, bolje BiH čime bi se odala počast žrtvama.

Prisutnim u bivšoj fabrici akumulatora se obratio i Klaus Corn njemački istražitelj, glavni inspektor i šef centralne jedinice za istrage ratnih zločina Ureda njemačke kriminalističke policije.

"Ratovi bilo gdje na svijetu uvijek donose smrt, veliku agoniju i tugu ljudima. Danas sam svjestan da se ništa nije promijenilo i da se genocid, zločin protiv čovječnosti i ratni zločini nastavljaju", - kazao je, dešavati iz dana u dan širom svijeta. Prečesto se govorilo "nikada više", ali stvarnost je pokazala drugačije.

Nermin Alivuković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici kazao je da je Srebrenica postala planetarni simbol genocida.

"Nekada izgleda da smo poraženi ali odustati nećemo, a srebreničke žrtve naša su vodilja da se genocid nikada", - nikome i nigdje više ne ponovi". Alivuković je još dodao da i Srebreničani koji su se vratili danas su jako zabrinuti.

I drugi prisutni zvaničnici, koji su prisustvovali obilježavanju godišnjice srebreničkog genocida poslali su poruku da se zlo koje se prije 23 godine desilo u ovom dijelu BIH nikada više ne smije ponoviti.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING