SREBRENICA DAN POSLIJE: BOLNA SVAKODNEVNICA DO NAREDNE GODIŠNJICE

- Veliki broj građana iz svih dijelova BiH ali i izvana te strani i domaći zvaničnici jučer su u Srebrenici uzeli učešće u obilježavanju 24. godišnjici genocida u ovoj nekadašnjoj zaštićenoj UN zoni. Ujedno oprostili su se od 33 identificirane žrtve čiji su ostaci jučer pokopani sa ranije sahranjenih više od 6600 nevino ubijenih civila. Danas je Srebrenica poluprazna i tako će ostati do narednog 11. jula kao i problemi s kojima se svakodnevno suočavaju - nepostojanje radnih mjesta i ono što je puno teže - negiranje vlasti RS-a u čijem sastavu je Srebrenica, da je ovdje počinjen genocid

  • AUTOR: rtvusk
  • 12.07.2019 - 16:27
  • 119

BIHAĆ/SREBRENICA, 12. jula - Iza nas je još jedno tužno sjećanje na srebreničku tragediju. Za razliku od jedanaestog, dvaneast juli u Srebrenici u znaku je pustih ulica. Grad se vraća svojoj svakodnevnici, ulavnom bez porodica ubijenih, bez visokih zvaničnika.

U fokusu interesovanja onih koji su se vratili je svakodnevna borba za egzistenciju jer ovdje su rijetka radna mjesta što značajno usporava povratak. Ono što i nakon 24 godine boli Bošnjake odnosno potomke žrtava je neprocesuiranje značajnog broja zločinaca koji slobodno hodaju po Srebrenici i u ostalim mjestima Podrinja gdje su činjeni najteži ratni zločini. Teško im pada i sve izraženije negiranje genocida zbog čega su ponovno, na 24. godišnjicu obilježavanja Srebrenice od najviših zvaničnika zatražili da se tome konačno stane u kraj.

O Srebrenici dan poslije više govorimo osvrtom u video prilogu...


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING