SRBIJA I HRVATSKA IZMEĐU EVROPSKIH REZOLUCIJA, PRAVDE I ISTINE

- Nakon što je u novembru Evropski parlament izglasao Rezoluciju u kojoj se od Srbije traži da prizna presudu po kojoj se u Srebrenici desio genocid, pitali smo da li bi se, po toj analogiji, i od Republike Hrvatske moglo tražiti priznanje činjenice iz presude Prlić i drugi, poznatijoj kao hercegbosanska šestorka. Posebno što se značajan dio te presude odnosi na rukovodstvo ove zemlje, na čelu sa tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom, gdje je utvrđena odgovornost za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u Bosni i Hercegovini

  • AUTOR: TV SA, rtvusk,
  • 05.01.2019 - 15:49
  • 363

SARAJEVO, 5. januara - Da bi se od Hrvatske, po uzoru na zahtjev upućen Srbiji, tražilo priznanje presude hercegobosanskoj šestorci, politički analitičar iz Mostara Milan Sitarski tvrdi da su za to minimalne mogućnosti. Jer, kako kaže, već je definisan status Hrvatske u Evropskoj uniji pa se ova država nema čime uslovljavati.

Adil Kulenović iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca smatra da treba ići korak dalje mimo rezolucija, priznanja i izražavanja žaljenja. Kulenović precizira koje su političke posljedice koje treba ukloniti, a odnose se na posljedice UZP-a.

Fra Mile Babić smatra da svako onaj ko ne priznaje međunarodne sudske presude nije vjerodostojan, te dodaje kako je potrebno poštivati tuđu patnju, a ne samo svoju i da je to dio univerzalnih evropskih, ali i vjerskih vrijednosti.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING