SPUŠTENO STOPALO SVE ČEŠĆI PROBLEM KOD DJECE

- Sve više djece u USK iz godinu u godinu, ima problema sa deformacijama vezanim za lokomotorni sistem. Posebno izražan problem je deformacija stopala odnosno spušteni ili ravni tabani. Iako je ovaj problem bio prisutan i ranije kod djece posljednjih godina uočava se njegov porast. Razlozi su smatra struka, što djeca nepravilno sjede i u školi i kod kuće, dugo borave za računarom i nekontrolisano koriste mobilne telefone i tablete, imaju vrlo malu ili nikakvu fizičku aktivnost

  • AUTOR: rtvusk
  • 12.02.2019 - 10:15
  • 219

USK, 12. februara - Neudobne stolice, školske torbe neadekvatnog oblika i težine, rad za računarom, nepravilna ishrana i nedovoljna fizička aktivnost uzrokuju značajan porast prisutnosti deformiteta lokomotornog sistema školske djece.  Posebno zabrinjava činjenica da gotovo polovina školske djece ima ravno ili spušteno stopalo.

Spušteno ili ravno stopalo je stanje u kojem stopalo dodiruje pod punom površinom umjesto samo vanjskim djelom što je slučaj kod normalnog stopala. Može biti spušteno jedno stopalo, a češće su oba. Do 18. mjeseca života ravna stopala su normalna pojava, a prema mišljenju nekih stručnjaka i do 6. godine. Simptomi ovog deformiteta su: brže trošenje obuće, bol u donjim dijelovima nogu, petama, koljenima, kukovima ili leđima, te otok na nogama. Za korekciju ovog poremećaja koriste se ortopedski ulošci koji podižu stopalo i kosti noge na normalnu visinu, težina se ravnomjerno raspoređuje, te ublažavaju efekti spuštenih stopala. Veoma važno je prepoznati i korigirati ovaj deformitet jer u suprotnom može izazavati niz razvojnih smetnji.

Zanimljivo je da ravna i spuštena stopala češće susrećemo kod djece koja žive u gradovima jer je tlo po kojem ona gaze najčešće potpuno ravno i tvrdo. Djeca u ruralnim sredinama se u pravilu više kreću po neravnom terenu što je odlično za pravilan razvoj stopala.  Važno je istaknuti da ova deformacija stopala najčešće nije naslijeđena već je rezultat nedovoljnog kretanja, prekomjerne tjelesne težine ili neadekvatne obuće.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING