SOLBERG: PODUZETI MJERE PROTIV RASISTIČKIH GRUPA U SKANDINAVIJI

- ”Švedska je sjedište rasističkih grupa u Skandinaviji, Norveška mora poduzeti mjere protiv toga“, smatra premijerka Norveške Erna Solberg...

  • AUTOR: Anadolu Agency
  • 13.08.2019 - 09:58
  • 140

STOCKHOLM, 13. augusta  – Premijerka Norveške Erna Solberg smatra kako je Švedska sjedište rasističkih grupa u Skandinaviji i da Norveška treba poduzeti potrebne mjere.

Nakon napada na džamiju u norveškom gradu Barumu, Solberg je kritizirala Švedsku.

Solberg je dodala kako se sjedište Nordijskog pokreta otpora nalazi u Švedskoj.

”Švedska je sjedište rasističkih grupa u Skandinaviji, Norveška mora poduzeti mjere protiv toga“, smatra Solberg.

Dodala je kako su pomenute grupe dolazile u Norvešku i tu demonstrirale, te da je potrebna zajednička borba protiv njih.

Na kritike Solberg oštro je odgovorio ministar energetike Švedske Anders Ygeman, koji je na društvenoj mreži podsjetio da je drugi put vlada formirana s Partijom progresa, koja je poznata po anti-imigrantskim stavovima. 

O ovim kritikama Ygeman je govorio i za najtiražniji list u zemlji Aftonbaldet.

”Međunarodna saradnja u borbi protiv ekstremizma je važna, ali ako vi sarađujete s ekstremno desničarskom Partijom progresa, i ekstremno desničarku Sylvi Listhaug imenujete za ministricu, trebali biste se pogledati u ogledalo“, rekao je Ygeman.

Smatra kako se Norveška treba suočiti s činjenicama te dodao kako su dva napadača inspirisana rasizmom potekli iz Norveške.

”Nije ispravno optuživati desničare u Švedskoj. Anders Behring Breivik, koji je usmrtio 77 osoba, bio je član Partije progresa”, podsjetio je Ygeman.

Naoružana osoba je u subotu izvela napad na džamiju u Barumu, u kojem je povrijeđena jedna osoba. Privedena je jedna osumnjičena osoba.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING