INFO

 • KINESKI TURISTI ĆE VEČERAS PRENOĆITI U NEUMU: KOJA IM JE SLJEDEĆA DESTINACIJA?
 • BIHAĆ: OBILJEŽENA GODIŠNJICA OSLOBAĐANJA PODRUČJA BUGARA I ČAVNIKA
 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI OBLAČNO VRIJEME SA SLABIJIM PADAVINAMA
 • MARTIN TAIS: BIH NAJVIŠE SMANJILA EMISIJU CO2, O TOME TREBA PREGOVARATI S EU
 • RUKOMETAŠI ŠPANIJE POBIJEDILI HRVATSKU I ODBRANILI TITULU PRVAKA EVROPE
 • U TOKU REKONSTRUKCIJA BIHAĆKOG CENTRA ZA SOCIJALNI RAD
 • JAKOB FINCI: HOLOKAUST NAJVEĆA MRLJA NA SAVJESTI ČOVJEČANSTVA, GENOCID NAZVATI PRAVIM IMENOM
 • ZVANIČNO UPUĆEN ZAHTJEV INZKU DA NAMETNE IZMJENE KRIVIČNOG ZAKONA O NEGIRANJU GENOCIDA
 • MUP USK I CRVENI KRIŽ USK: STABILNA I ZADOVOLJAVAJUĆA HUMANITARNA KAO I SIGURNOSNA SITUACIJA
 • SUTRA JE MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA HOLOKAUST
 • KLJUČ: SENZORNA SOBA KAO TERAPIJSKA POMOĆ DJECI I MLADIMA SA POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU
 • CAZIN: ODRŽANO STRUČNO PREDAVANJE O UZGOJU POVRĆA U PLASTENICIMA I LUBENICE NA OTVORENOM POLJU
 • TURIZAM U PROSTORU NP UNA: REZULTATI OHRABRUJU, SA OPTIMIZMOM ČEKA SE SEZONA
 • TURSKA: BROJ POGINULIH U ZEMLJOTRESU POVEĆAN NA 35 ŽRTAVA
 • MUP USK I GP BIH U ORGANIZACIONIM PRIPREMAMA PRED NOVI PROLJETNI MIGRANTSKI VAL

SMRĆU SULTANA QABOOSA SAD IZGUBILE GLAVNOG DIPLOMATU NA BLISKOM ISTOKU

- Malo ljudi izvan Bliskog istoka je čulo za sultana Omana, Qaboosa bin Said al-Saida, ali kada je umro u petak u 79. godini života Sjedinjene Američke Države su izgubile neprocjenjivog diplomatu u osjetljivom dijelu svijeta

SMRĆU SULTANA QABOOSA SAD IZGUBILE GLAVNOG DIPLOMATU NA BLISKOM ISTOKU

MUSCAT, 13. januara - U skoro 50 godina, koliko je proveo na prijestolju, Qaboos je uvijek iznova pomagao američkim predsjednicima da se snađu u osjetljivim diplomatskim i vojnim izazovima.

Sultan se toliko držao van oka javnosti da je pridjev "povučen" bio skoro pa obavezan u člancima o njemu. 

Imao je najdužu vladavinu na Bliskom istoku. Vlastitog oca je svrgnuo s prijestolja 1970. godine, podsjeća Wall Street Journal. 

Od tada je igrao važnu ulogu u regiji, uključujući zbližavanje Irana i Sjedinjenih Država na tajnim pregovorima za vrijeme Obamine administracije, što je utrlo put ka sklapanju nuklearnog sporazuma 2015. godine.

Sultan Qaboos je veliko ime u historiji, posebno što se tiče Omana, ali i općenito historije regije koju je uveliko promijenio. 

Kada je 1970. došao na vlast, Oman je imao samo šest kilometara ceste. Pothranjenost i nepismenost stanovništva su bili široko rasprostranjeni. Danas je to, pak, jedna moderna država za širokim autoputevima, razvijenom infrastrukturom, školstvom, bolnicama i univerzitetima. On je 50 godina izgradio Oman i postigao nešto za šta je industrijaliziranim zemljama trebalo nekoliko stoljeća.

Pored toga, sultana Qaboosa pamtit će se kao velikog diplomatu. Podstakao je napore na postizanju mira između Izraelaca i Palestinaca i zadržao je ambasadu Omana u Kairu nakon 1979. godine kada su drugi arapski lideri bojkotirali egipatskog predsjednika Anvara Sadata zbog sklapanja mira s Izraelom.

Dok su drugi arapski čelnici držali svoje poslovanje s Izraelom u tajnosti, Oman je 1994. godine ugostio premijera Yitzhaka Rabina, što je prva takva posjeta nekog izraelskog čelnika zemljama Zaljeva. Oman i Izrael osnovali su trgovinske urede 1996., iako ih Oman je zatvorio nakon što su Palestinci započeli Drugu intifadu 2000. godine. Ipak, prije dvije godine već bolesni sultan ugostio je premijera Benjamina Netanyahua u omanskoj prijestolnici Muskatu.

Kada su trojica američkih planinara pritvorena u Iranu u septembru 2011. godine on je platio jamčevinu kako bi osigurao njihovo oslobođenje, jer vlada SAD-a nije bila u poziciji da pregovara. 

Također je ponudio diskretna mjesta na omanskoj obali za sastanke za američke i iranske pregovarača kako bi se sastajali i razgovarali o sporazumu o nuklearnom programu. Prema tvrdnjama njemu bliskih osoba, sultan Qaboos je tvrdio da mir nikada neće vladati regijom sve dok ove dvije sile ne počnu sarađivati. 

Politički analitičari već sada govore da će se gubitak sultana posebno osjetiti u trenutnoj krizi između SAD-a i Irana.

Sultan Qaboos nije imao djece, a nije ni odredio nasljednika, tako da je za novog sultana imenovan Haitham bin Tariq Al Said, inače Qaboosov rođak. On je obećao da će nastaviti politiku svog prethodnika. 

Sultana Qaboosa svijet će pamtiti kao lidera koji je itekako znao cijeniti šta znači rat, a šta mir. Također je znao da je postići mir puno teže nego voditi rat, ali je ipak izabrao ulogu mirotvorca.

Sultanat Oman je država na jugoistočnoj obali Аrapskog poluotoka. Na istoku i jugu izlazi na Arapsko more, a na sjeveroistoku na Omanski zaljev. Graniči na jugozapadu s Jemenom, na zapadu sa Saudijskom Arabijom, te na sjeverozapadu s Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Na površini od 309.500 km2 živi nešto više od 3,2 miliona stanovnika, dominantno islamske vjere. 

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING