SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE USK: RASTE BROJ NOVOZAPOSLENIH, ALI BROJ NEZAPOSLENIH I DALJE JE ZNAČAJNO OPTEREĆENJE ZA ZAJEDNICU

- U kantonalnoj Službi za zapošljavanje bilježe veći broj zaposlenih u odnosu na nezaposlena lica. Krajem jula evidentirano je 39.390 zaposlenih, dok je na evidneciji nezaposlenih 35.785 ososba. Da li je do povećanja zaspolenosti došlo zbog sezonskog zapošljavanja ili migracije stanovništva, teško je utvrditi. No, i dalje ostaje problem naći posao za ljude koji s tom namjerom dolaze u Službu. Posebno zabrinjava što se na evidenciji duži vremenski period nalazi na hiljade istih ljudi, što ovu Službu opterećuje u finansijskom smislu...

  • AUTOR: rtvusk
  • 25.08.2019 - 16:58
  • 349

USK, 25. augusta - Premda je u zadnjih nekoliko mjeseci došlo do rasta zaposlenosti, brojka onih koji traže posao na području USK-a nije zanemariva. Krajem jula na evidenciji Službe za zapošljavanje bilo je 35.785 nezaposlenih lica.

Najviše je nekvalifikovanih oko 14.580,  potom kvalifikovanih, te lica sa srednjom stručnom spremom, a za poslom traga i više od 1.700 visokoobrazovanih. Većina njih nisu novoprijavljenan lica na evidenciji već se na listi Biroa nalaze više mjeseci, pa i godina. U pravilu osoba koja se na evidenciji Službe nalazi duže od 12 mjeseci smatra se dugoročno nezaposlenom osobom. Neke od njih su aktivni, a neke pasivni tražioci posla ali je to teško utvrditi.

Kako bi lakše izvršili selekciju u tome će im pomoći jedinstveni informatički sistem koji je u završnoj fazi implementacije. Izrađen je na osnovu Pravilnika o evidenciji nezaposlenih osoba koji je nedavno stupio na snagu. Naš sagovornik, Jasmin Prošić iz Službe za zapošljavanje USK smatra da to ipak neće u cjelosti riješiti ovu dilemu, prvenstveno zbog postojanja rada na crno.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING