SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE USK 2018 GODINU OKONČALA JE POZITIVNO

- Što se tiče sada već protekle 2018.godine, u Službi ističu da je tekuće poslovanje bilo dobro,sa izmirenim obavezama po različitim osnovama. Ono što je ostao problem je dug od 60 miliona maraka koji je nastao u periodu 2002-2005.godina i koji će se morati rješavati u 2019.god.

  • AUTOR: rtvusk
  • 02.01.2019 - 13:11
  • 501

BIHAĆ, 2.januara - Posljednjeg dana 2018.godine, na vanrednoj sjednici Skupštine zastupnici su između ostalog dali podršku Financijskom planu poslovanja Službe za  zapošljavanje USK. Time je otklonjena prijetnja o financijskoj blokadi ove javne ustanove. Budžet za narednu godinu iznosiće 12.5 miliona maraka. Što se tiče sada već protekle 2018.godine, u Službi ističu da je tekuće poslovanje bilo dobro,sa izmirenim obavezama po različitim osnovama. Ono što je ostao problem je dug od 60 miliona maraka koji je nastao  u periodu  2002-2005.godina i koji će se morati rješavati u 2019.god.

Služba za zapošljavanje USK 2018 godinu okončala je pozitivno. Barem kada je riječ o tekućem poslovanju i obavezama koje je, prema važećim propisima, bila dužna ispuniti. Realizovano je više programa zapošljavanja različitih kategorija osoba, uglavnom zahvaljujući Federalnom Zavodu za zapošljavanje. Do posla je na ovaj način došlo više stotina lica koja su bila  u evidenciji  nezaposlenih..Nije dobro, što po okončanju programa, značajan dio njih se ponovno vratio u evidencije nezaposlenih. Ako se doda broj onih koji su zbog lošeg poslovanja ili gašnjenja firmi također izgubili radna mjesta, dolazi  se do brojke od blizu 40 000 nezaposlenih što ukazuje na visoku nezaposlenost u Kantonu. U Službi su nastojali  riješiti neka od ključnih pitanja kada je riječ o funkcionisanju same ustanove.

Završena je i priča oko uplate sredstava za oko 500 osoba koje su ostale  bez posla u osam nekadašnjih državnih firmi a nad kojima je u međuvremenu pokrenut stečaj.Kao što je javnost upoznata,njima je uskraćeno pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti da bi se naknadno ponovno uveli u prava te ove godine riješili.

U 2019.godini priorotet će i dalje biti rješavanje duga od ,sada već 60 miliona maraka,koji u velikoj mjeri otežava  rad ove ustanove.Deset godina traži se način kako izmiriti obavezu prema ZZO po osnovu uplate doprinosa za zdravstvo za nezaposlena lica,koja je u period od 2002-2005,bila nerelana i sa 18 uzrokovala rast duga na 60 miliona.Skupština Kantona u 2018.godini donijela je dvije odluke koje su išle u smjeru rješavanja nastale situacije,no još uvijek se čeka na konačnu odluku federlanog ministarstva finansija.

Ukoliko se pronađe rješenje za izmirenje duga, Služba bi u ovoj godini bila u mogućnosti realzirati projekat kupovine i uređenja kancelarija bužimskog biroa. Finansijsku podršku u tome spremna  je dati Međunarodna organizacija rada sa 100 000  maraka.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING