SLAVO KUKIĆ: AKO NE BUDE ANP-A KOMŠIĆ ĆE MORATI DA NAPUSTI KOALICIJU

- Kukić za Insajder kaže da ne vjeruje da će Dodik popustiti i prihvatiti nastavak približavanja BiH NATO, te da se zbog toga, kako ističe, jedino postavlja pitanje kako će u utorak reagovati Željko Komšić...

  • AUTOR: Oslobođenje,
  • 18.08.2019 - 14:30
  • 303

SARAJEVO, 18. augusta - Univerzitetski profesor i ugledni politički analitičar Slavo Kukić smatra da će predstojeće sjednice Predsjedništva BiH, na kojima će se raspravljati o slanju ANP-a u sjedište NATO u Bruxellesu i imenovanju mandatara za sastavljanje Vijeća ministara, odrediti dalje političke sudbine dvojice članova tog tijela - Milorada Dodika i Željka Komšića.

Kukić za Insajder kaže da ne vjeruje da će Dodik popustiti i prihvatiti nastavak približavanja BiH NATO, te da se zbog toga, kako ističe, jedino postavlja pitanje kako će u utorak reagovati Željko Komšić.

- Ubijeđen sam da Dodik neće odstupiti od onog što zastupa čitavo vrijeme. U suprotnom, to bi za njega predstavljalo užasan poraz i dokaz da se radi o čovjeku kome se ne može vjerovati. Međutim, pitanje je šta će učiniti Željko Komšić? Ako nastavi da istrajava na ANP-u, ne isključujem mogućnost da dođe u situaciju da bude preglasan od strane Milorada Dodika i Šefika Džaferovića. U tom slučaju, jedini ispravan scenario za Komšića, kako bi pokazao svoju “pravovjernost”, jeste to da njegova Demokratska fronta napusti koaliciju sa SDA, kaže Kukić.

U slučaju da predsjedavajući Predsjedništva BiH, ipak, pristane na imenovanje mandatara za sastavljanje novog Savjeta ministara bez prethodnog dogovora o slanju ANP-a u Bruxelles, Kukić ocjenjuje da bi to predstavljalo katastrofu za Komšića i njegov kredibilitet kao ozbiljnog političara.

- Ako ostane usamljen u Predsjedništvu BiH, Komšić će morati da napustiti partnerstvo s SDA. U suprotnom, poslaće poruku da je sve urađeno smišljeno i da je i on dio dila, odnosno rješenja kako da se udovolji Dodiku i kako da se BiH od evroatlantskih integracija okrene prema Moskvi i evroazijskim integracijama. Vidjećemo šta će se dogoditi, rekao je Kukić.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING