SKUPŠTINA USK: ZASJEDALE KOMISIJA ZA USTAVNA I ZAKONODAVNO PRAVNA PITANJA I KOMISIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE

- U okviru priprema za predstojeću sjednicu Skupštine Unsko-sanskog kantona, zakazanu za petak 12. jula, danas su zasjedale Komisija za ustavna, zakonodavno-pravna i pitanja evropskih integracija, te Komisija za borbu protiv korupcije, pitanje sigurnosti i nadzora zakonitosti rada. Svaka od njih razmatrala je tačke dnevnog reda iz svoje nadležnosti

  • AUTOR: rtvusk
  • 09.07.2019 - 17:11
  • 274

USK, 9. jula - Sjednicom Komisije za ustavna i zakonodavno pravna pitanja dominirala je rasprava o Prijedlogu Zakona o stavljanju van snage Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi  USK.

Naime, Ustavni sud  još u decembru 2018. godine proglasio je ovaj zakon neustavnim, te je naloženo da se prestane sa njegovom primjenom danom objavljivanja odluke suda u službenim novinama. Podsjetimo jedan od osnovnih razloga za donošenje ovakve odluke suda bio je taj što ovaj materijal nije prošao redovnu proceduru. Tokom rasprave došlo je do nedoumica između predlagača i skupštinske službe o tome da li zakon treba stavljati van snage, ako je njegova primjena prestala  danom objave odluke suda. Stoga je zatraženo od Vlade Kantona da se do sjednice Skupštine usaglasi naziv ovog materijala.

Razmatran je i Nacrt novog  Zakona o izmjenama i dopunama zakona o državnoj službi USK. Ukazano je na niz nepravilnosti u ovom materijalu, ali kako se radi o nacrtu  i kako on treba proći javnu raspravu, Komisija ga je prihvatila i uputila u dalju proceduru. Uz ovo, razmatrani su i usvojeni Prijedlog Zakona o dopuni zakona o koncesijama, te Nacrt Zakona o inspekcijama USK. Prihvaćena i odluka o davanju saglasnosti  za kreditno zaduženje Kantonalne bolnice.

Fokus rasprave i Komisije za borbu protiv korupcije bio je ponuđeni Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi.

O današnjim sjednicama i zaključcima skupštinskih komisija donosimo više u večerašnjem Dnevniku u 19,00 sati...


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING