SKUPŠTINA USK: VANREDNA SJEDNICA 18. JUNA

- Članovi kolegija Skupštine USK održali su danas vanrednu sjednicu i za ponedjeljak 18-og ovog mjeseca zakazali i vanredno zasjedanje sa samo jednom tačkom dnevnog reda - rebalans budžeta kako bi se za radnike 8 poduzeća koja su u stečaju osigurala sredstva potrebna za uvezivanje radnog staža. Kolegiju su prisustvovali i predstavnici radnika ovih poduzeća koji samo žele da se ova agonija napokon završi

  • AUTOR: rtvusk
  • 13.06.2018 - 15:06
  • 343

USK, 13. juna - Od Drvne industrije „Sanica“ u Ključu, bihaćkog „Kombiteksa“ do „Amrateksa“ u Bosanskoj Krupi, 500 radnika iz 8 poduzeća, nakon provedenih stečajnih postupaka, ostalo je u svojevrsnom vakumu, bez ostvarenih prava iz radnog odnosa.

Navodimo jedan od brojnih primjera - Bahri Mustafić od 22 godine rada u „Amrateksu“ nije uplaćen staž od skoro 7 godina kao ni potraživanje na osnovu plata u iznosu od 11.000 maraka. Obaveze nisu izvršene ni nakon prodaje poduzeća, za što direktno optužuju stečajnog upravnika.

Mišljenje radnika da su postupci stečaja vođeni na nezakonit način, dijeli i premijer USK Husein Rošić koji smatra da u takvim slučajevima postoji krivična odgovornost, jer su stečajni postupci okončani, imovina preduzeća prodana, a niti jedna marka nije uplaćena na osnovu radničkih potraživanja.

Potrebna sredstva u iznosu od 650.000 maraka obezbijediće federalna Služba za zapošljavanje i Vlada USK koja za ovu namjenu treba osigurati dio od 200.000 maraka. S tim razlogom nužno je održavanje vanredne sjednice Skupštine USK, kako bi se ispoštovala procedura u izradi kratkog rebalansa. Članovi kolegija jednoglasno su usvojili prijedlog da se sjednica održi u naredni ponedjeljak 18. juna. A radnici, oni nakon 10 godina čekanja više su nego oprezni.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING