SKUPŠTINA USK: VANREDNA SJEDNICA 18. JUNA

- Članovi kolegija Skupštine USK održali su danas vanrednu sjednicu i za ponedjeljak 18-og ovog mjeseca zakazali i vanredno zasjedanje sa samo jednom tačkom dnevnog reda - rebalans budžeta kako bi se za radnike 8 poduzeća koja su u stečaju osigurala sredstva potrebna za uvezivanje radnog staža. Kolegiju su prisustvovali i predstavnici radnika ovih poduzeća koji samo žele da se ova agonija napokon završi

  • AUTOR: rtvusk
  • 13.06.2018 - 15:06
  • 441

USK, 13. juna - Od Drvne industrije „Sanica“ u Ključu, bihaćkog „Kombiteksa“ do „Amrateksa“ u Bosanskoj Krupi, 500 radnika iz 8 poduzeća, nakon provedenih stečajnih postupaka, ostalo je u svojevrsnom vakumu, bez ostvarenih prava iz radnog odnosa.

Navodimo jedan od brojnih primjera - Bahri Mustafić od 22 godine rada u „Amrateksu“ nije uplaćen staž od skoro 7 godina kao ni potraživanje na osnovu plata u iznosu od 11.000 maraka. Obaveze nisu izvršene ni nakon prodaje poduzeća, za što direktno optužuju stečajnog upravnika.

Mišljenje radnika da su postupci stečaja vođeni na nezakonit način, dijeli i premijer USK Husein Rošić koji smatra da u takvim slučajevima postoji krivična odgovornost, jer su stečajni postupci okončani, imovina preduzeća prodana, a niti jedna marka nije uplaćena na osnovu radničkih potraživanja.

Potrebna sredstva u iznosu od 650.000 maraka obezbijediće federalna Služba za zapošljavanje i Vlada USK koja za ovu namjenu treba osigurati dio od 200.000 maraka. S tim razlogom nužno je održavanje vanredne sjednice Skupštine USK, kako bi se ispoštovala procedura u izradi kratkog rebalansa. Članovi kolegija jednoglasno su usvojili prijedlog da se sjednica održi u naredni ponedjeljak 18. juna. A radnici, oni nakon 10 godina čekanja više su nego oprezni.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING